Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Vertelcafé ‘Kralenbreiwerk’ groot succes!

Donderdag 23 februari 2017 vond het Vertelcafé ‘Kralenbreiwerk’ plaats in het museumcafé van Museum Het Warenhuis in Axel. Met op de achtergrond de verzameling antieke kralentasjes, veilig tentoongesteld in de vitrines, vertelde Ineke van Schaik over haar bijzondere verzameling. Deze bijeenkomst was de aftrap voor een serie vertelcafés die Zeeuwse Ankers organiseert in samenwerking met Zeeuwse musea en andere erfgoedinstellingen. 

Het Vertelcafe vond plaats in het museumcafe van Museum Het Warenhuis in Axel.

Kralentasjes zijn gemaakt van hele kleine kraaltjes, bij elkaar gehouden door fijn draad, in de mooiste kleuren en met echt zilveren beugels. Dit soort tasjes worden gemaakt sinds omstreeks de 18de eeuw, toen men zich hier in Parijse ateliers in ging specialiseren. In Zeeland zien we ze nu terug als onderdeel van de streekdrachten.

Ineke geeft een demonstratie.

Verhalen over kralen

Mevrouw Van Schaik vertelde over hoe de restauratie van oude tasjes in zijn werk gaat, vaak met kralen van kapotte tasjes, of als het echt niet anders kan, met nieuwe kralen. Deze nieuwe kralen worden in de maat die ze nodig heeft voor de tasjes, alleen nog maar gemaakt in Japan. Ook de zilveren beugels zijn schaars, wat het verzamelen en restaureren van antieke kralentasjes een dure hobby maakt. Maar, gelet op het enthousiasme waarmee ze spreekt, is het er een die ze erg graag doet.

De door Ineke meegebrachte spullen werden met aandacht bestudeerd.

Er waren ongeveer 20 bezoekers bij dit vertelcafé aanwezig, bijna allemaal verknochte handwerksters. Met grote belangstelling keken ze naar de uitgebreide verzameling van Ineke en volgden ze een kleine demonstratie, waarin Ineke haar tips deelde.

De tentoonstelling 'Schatten van mensen' met de antieke kralentasjes en -beursjes van Ineke van Schaik is tot 15 april 2017 te bewonderen in Museum Het Warenhuis in Axel.

Gerelateerde verhalen: Verschillende streekdrachtenHet verdwijnen van de Zeeuwse streekdrachtenKleuren en versiering in de streekdrachtkostuumsMode in de streekdrachten

0 reacties op Vertelcafé ‘Kralenbreiwerk’ groot succes!U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl