Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum geeft een rijk beeld van de geschiedenis en de cultuur van Zeeland. Historische ontwikkelingen op uiteenlopende gebieden zoals werk, vrije tijd, geloof, wetenschap en kunst komen tot leven in onze collectie.

Het erfgoed van Zeeland heeft een uitzonderlijke kwaliteit. Dat komt omdat – binnen een begrensd gebied – vaardigheden, landschappen en gewoontes zich over een lange periode steeds verder ontwikkeld en verfijnd hebben. Aan de andere kant bevat het Zeeuwse erfgoed veel invloeden van buitenaf: door eeuwenlange uitwisseling met verschillende delen van de wereld. Het Zeeuws Museum verzamelt objecten die niet alleen die kwaliteit, maar ook de voortdurende veranderingen in de regionale cultuur weerspiegelen.
De objecten in het museum vertellen iets over de samenleving maar staan er tegelijkertijd buiten. Het is daarom de ideale plek om te reflecteren, te experimenteren en om nieuwe werelden uit te denken en uit te testen.

Ook maakt het Zeeuws Museum bestaande verbanden inzichtelijk en brengt het nieuwe verbanden en samenhang tussen objecten, kennis en verhalen tot stand. Dat inspireert om telkens opnieuw naar onszelf te kijken. Door samenwerking met hedendaagse kunstenaars en vormgevers worden oude ideeën en objecten van een nieuwe context of betekenis voorzien. Het Zeeuws Museum brengt je op nieuwe gedachten.

We staan ervoor open om met onze collectie naar buiten te treden: hoe meer mensen de collectie zien, hoe beter. Om voor nieuwe generaties van waarde te blijven, vraagt het museum voortdurend inbreng van anderen; het is een lerende organisatie. Daarom laat het museum zien hoe het met zijn kennis en objecten omgaat. Zo geven wij – samen met onze bezoekers – betekenis aan het erfgoed. Door met elkaar ervaringen en beelden te creëren, verbinden we ons met de schatten van het verleden. In het Zeeuws Museum word je geraakt door schoonheid. Je stapt er een klein beetje als een ander mens naar buiten.

Museum
Met prachtige, eigentijdse presentaties toont het museum een onverwachte kant van Zeeland. Beleef de 80-jarige oorlog aan de hand van een serie unieke en wereldberoemde wandtapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw. Laat je verrassen door de veelzijdige collectie met onder andere archeologie, schilderijen en zilver. De modepresentatie van het museum, met een spannende rol voor de streekdrachten, is een bezoek meer dan waard. Verwonder je in de Wonderkamers over de schatten en rariteiten die Zeeuwen eeuwenlang van hun wereldreizen meenamen.

Naast de vaste collectie zijn er in het museum vernieuwende tentoonstellingen te zien waarin ook de collectie op een onverwachte manier wordt gepresenteerd.

Publiek
Op afspraak wordt een rondleiding georganiseerd. Voor kinderen zijn er speciale programma’s en activiteiten. Het museum is toegankelijk voor rolstoelen met een draaicirkel van maximaal 1,50. Het museum beschikt over 2 rolstoelen.

Museumcafé en winkel
In het eigentijdse museumcafé kunt u genieten van verse streekproducten. In de zomer is het uitstekend vertoeven op het terras aan het sfeervolle Abdijplein. In de museumwinkel heeft u volop keuze uit hedendaagse Zeeuwse producten en boeken die een relatie hebben met de collectie.

De Abdij
Sinds 1972 is het Zeeuws Museum in de Abdij van Middelburg gehuisvest. Het museum ligt in het centrum van deze pittoreske hoofdstad van Zeeland. Naast het Zeeuws Museum zijn in de Abdij gehuisvest, de Provincie Zeeland, een aantal kerken en de 86 meter hoge Lange Jan toren. Norbertijnen, ridders, prinsen van Oranje, geuzen, gouverneurs, beeldenstormers en bouwheren hebben een rol gespeeld in de ruim 850-jarige geschiedenis van de Abdij. Het totale complex is in de tweede wereldoorlog zwaar gebombardeerd en na de oorlog gerestaureerd en deels herbouwd.

Omstreeks het jaar 1150 verschenen de eerste stenen op de plek van de Abdij. Een aarden wal werd 250 jaar daarvoor al opgetrokken toen de Vikingen Zeeland bedreigden. De ‘Middel-burcht’ had een doorsnede van ruim 200 meter en lag op een verhoging langs de toenmalige rivier de Arne. Toen het gevaar van de Vikingen was geweken namen herders, boeren, handelaren en later de Norbertijnenbroeders intrek in de burcht. Nog steeds is op de plattegrond van Middelburg de ronde burchtvorm te herkennen.

Contact
Zeeuws Museum
Abdij (plein)
4331 BK Middelburg
Telefoon: +31 (0)118 653 000
E-mail: info@zeeuwsmuseum.nl
Website: www.zeeuwsmuseum.nl

zeeuwseankers.nl is het platform van Zeeuwse Ankers,

een samenwerkingsverband van: