Over Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers vertelt de verhalen over het verleden en heden van Zeeland. Verhalen over landschappen, monumenten, mensen en voorwerpen in een provincie op de grens van zee en land. Zeeuwse Ankers verbindt die verhalen met elkaar.

Woon je in Zeeland? Of ben je in Zeeland als toerist? En wil je meer weten over deze provincie? Je kunt Zeeland op veel manieren ontdekken en beleven. Zeeuwse Ankers biedt je daarvoor verschillende mogelijkheden. Buiten in het landschap of thuis achter je laptop of tablet. Op locatie en op de website.

Website

Op www.zeeuwseankers.nl vind je alles bij elkaar honderden verhalen, video’s, activiteiten en routes. Op de pagina Thema’s vind je je weg langs de onderwerpen die jij interessant vindt. Ook kun je op trefwoord zoeken. Typ het woord in de zoekbalk en je krijgt alle gerelateerde verhalen, video’s, routes en activiteiten. Wil je weten welke verhalen bij een bepaalde plek horen? Bekijk dan de kaart of zoek de gemeente via de knop onderaan de homepage. Of wil je gewoon wat ronddwalen in verleden en heden van Zeeland? Laat je dan leiden door de suggesties die rechts naast een verhaal, video of activiteit verschijnen.

Activiteiten

Op de pagina Activiteiten vind je uiteenlopende activiteiten om Zeeuws erfgoed en landschap te ontdekken en te beleven. Vaak geven we hier ook een suggestie voor een of meer verhalen die met de activiteit te maken hebben, zodat je voordat je op stap gaat al wat achtergrondinformatie kunt opdoen.

Collecties

Musea en archieven zijn schatkamers van Zeeuws erfgoed. Ze bewaren vele duizenden voorwerpen, afbeeldingen, documenten en boeken die de geschiedenis van Zeeland weergeven. Een groot deel daarvan is digitaal ontsloten via Zeeuwse Ankers. Op de pagina Collecties kun je specifiek in Zeeuwse collecties zoeken. Dat is een unieke mogelijkheid om achter de schermen van de Zeeuwse musea en archieven te kijken, want je treft hier niet alleen de voorwerpen en documenten aan die worden tentoongesteld, maar ook de vele stukken uit de depots.

QR-codes

Veel verhalen op de website zijn verbonden met een plek, een persoon, een voorwerp of een document. Je kunt die ook op locatie bekijken. Verspreid door de provincie hangen ‘ankerschildjes’, bordjes met een QR-code. Door de code met een smartphone te scannen kun je ter plekke het betreffende verhaal of de video bekijken. Ontdek de locaties van de ankerschildjes op deze kaart.

Ankerplaatsen

Er zijn ook plekken waarbij niet één verhaal te vertellen is, maar waar de geschiedenis als het ware in tijdlagen ligt opgestapeld. Deze plekken noemen we ‘ankerplaatsen’, plekken met meer dan één betekenis in de geschiedenis van Zeeland. Maak je een route langs alle ankerplaatsen, dan lees je als het ware de culturele biografie van Zeeland.

De ankerplaatsen bouwen voort op de traditie van ‘klapbanken’, waar mensen elkaar verhalen vertellen. Op menig dorpsplein of bij de havens in Zeeland zijn zulke banken nog te vinden. De klapbanken van onze ankerplaatsen zijn voorzien van geluidsapparatuur. Je kunt er luisteren naar drie of vier geluidsfragmenten met verhalen over momenten uit de geschiedenis van die plek. De banken hebben bovendien panelen met cultuurhistorische en toeristische informatie. Ontdek hier waar de ankerplaatsen staan.

Organisatie

Zeeuwse Ankers is een samenwerkingsverband op het gebied van erfgoed, landschap en toerisme. De kernorganisatie wordt gevormd door de Provincie Zeeland, Erfgoed Zeeland, VVV Zeeland, ZB Bibliotheek van Zeeland, Zeeuws Archief, Zeeuws Museum, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Het Zeeuwse Landschap. Overige musea, monumentenorganisaties, archieven, organisaties voor immaterieel erfgoed, bibliotheken, historische verenigingen en archeologische diensten werken als externe partner mee. De coördinatie is in handen van Erfgoed Zeeland in Middelburg. Zeeuwse Ankers wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Zeeland.

Toegankelijkheidsverklaring

Op 18 september 2020 is een toegankelijkheidsverklaring toegevoegd aan deze website.

Samenwerkingsverband Zeeuwse Ankers
p/a Erfgoed Zeeland
Postbus 49
4330 AA Middelburg
E-mail: info@zeeuwseankers.nl