Culinair Zeeland, vroeger en nu

Over streekgerechten, sterrenkoks en smaken die verschillen

Spartelverse vis, gevangen naast de deur. Zilte kokkeltjes, oesters, kreeften en mossels. Prachtig dooraderd lamsvlees. Groenten, vers gesneden op de kwelders. Aloude fruitrassen. Zeeland grossiert in heerlijkheden! Met zee aan alle kanten en ongekend vruchtbare landbouwgronden is het niet verwonderlijk dat Zeeland bekend staat om haar vele streekgerechten.

Zilt gerechtje (beeldbank.zeeland.nl, foto Ingrid Borger).

Zilt gerechtje (beeldbank.zeeland.nl, foto Ingrid Borger).

Zilte Academie Zeeland

De Zilte Academie Zeeland onderzocht afgelopen jaren hoe culinaire en streekgerechten de economie van Zeeland kunnen ondersteunen, hoe een betere opleiding de kwaliteit in de horeca kan verbeteren en hoe kennis van de Zeeuwse producten de producenten kan ondersteunen. En hoe dicht bij huis de ecologische voetstap op de aarde verkleint.

De Zilte Academie Zeeland zet zich in voor tradities in het bewaren van voedsel zoals wecken, roken, pekelen, drogen. Aangepast aan de eisen van deze tijd wordt voedselinnovatie, zoals het Zeeuwse dieet in de ambachtelijke keukens van Zeeland, gepropageerd. De Zilte Academie Zeeland is partner van FoodLab Zeeland, het samenwerkingsverband van VMBO en MBO in Culinair Zeeland.

Zilte Academie Zeeland: de ambachtelijke keuken in een prachtig landschap.

Verken Culinair Zeeland zelf

Ga zelf op pad om Culinair Zeeland van vroeger en nu zelf te verkennen. Verschillende musea besteden aandacht aan geschiedenis van de visserij en de teelt van mosselen en oesters: het OosterscheldeMuseum in Yerseke, de Brusea in Bruinisse en het Visserijmuseum in Breskens. Het Fruitteeltmuseum in Kapelle is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van fruit en fruitteelt.

Er zijn speciaalbedrijven, waar je een bezoek aan kunt brengen, zoals de Oesterij in Yerseke, Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor of Kaasboerderij Schellach in Middelburg.