Zeeuwen in de Tour

Van Theo Middelkamp tot Johnny Hoogerland
Verhalen Arnold Parre

De Tour de France deed in 2015 voor de derde keer in haar bestaan Zeeland aan. De primeur voor Zeeland was op vrijdag 27 juni 1958. De tweede etappe Gent-Duinkerken ging 10,5 kilometer door Zeeuws-Vlaanderen. Eede, Aardenburg, Draaibrug, Sluis en Sint Anna ter Muiden werden aangedaan. Gerrit Voorting won in Duinkerken voor de Italiaan Pierino Baffi en de Ier Seamus Elliot.

In 2010 was de start van de 97ste editie in Rotterdam. De etappe Rotterdam – Brussel op 4 juli 2010 werd gewonnen door sprintkanon Alessandro Petacchi. Deze etappe leidde de renners langs Neeltje Jans en de stad Goes. Over de Oude Rijksweg door Zuid-Beveland ging het via Woensdrecht naar België. Zeeland was uitgelopen voor de doorkomst van de Tour. Het werd een waar volksfeest.

Ook in 2010 deed de Tour Zeeland aan (foto archief DELTA Profronde).

Ook in 2010 deed de Tour Zeeland aan (foto archief DELTA Profronde).

Menig Touretappe is door Zeeuwen ingekleurd.

Theo Middelkamp

Neem de Tour van 1936 waarin Theo Middelkamp debuteerde. De man uit Kieldrecht had nog nooit een berg gezien. In de zevende etappe – een bergrit van Aix les Bains naar Grenoble – kwam hij zegevierend over de streep. Het was tevens de eerste etappezege ooit door een Nederlander behaald. In 1938 deed Theofiel het nog eens dunnetjes over door de etappe van Bayonne naar Pau te winnen. Zijn carrière had er nog mooier uitgezien als hij het grote rondewerk trouw was gebleven. “Wat heb ik aan de eer?”, opperde Middelkamp. Hij reed liever kermiskoersen. Daar viel meer te verdienen.

Theo Middelkamp.

Theo Middelkamp.

Jo de Roo

Jo de Roo blonk uit in eendaags wedstrijden, de zogenaamde klassiekers. Toch heeft hij vijf keer de Tour de France gereden. Drie keer won hij een etappe. In 1964 was dat de etappe Montpellier-Perpignan. In 1965 was dat de rit van La Rochelle naar Bordeaux. In het shirt van Televizier-Batavus was dat de rit van Montpellier naar Aubenas.

De latere directeur van de Tour Jean-Marie Leblanc was als teenager al een fan van Jo de Roo. Hij had op zijn kamer een affiche van de zwarte uit Schore hangen.

Jan Westdorp

Hij komt uit ‘s-Heerenhoek maar woont al jaren in Schoondijke, waar hij een autobusbedrijf had. Jan Westdorp reed één keer de Tour de France. Op het laatste moment werd hij opgeroepen. Er was geen tijd om een fiets op maat gereed te krijgen. Dat was in 1961, het jaar dat Jacques Anquetil won. Louter op karakter is Westdorp in het eindklassement 66ste geworden. Hij zegt daarover: ”Ik verdien voor het uitrijden van die Tour geen gouden maar een platina medaille.”

Cees Rentmeester

Cees Rentmeester uit Ovezande heeft twee keer de Tour gereden, in 1970 en 1971. Die van 1970 reed hij uit. In de eindklassering vinden wij hem terug op de 92ste plek. In 1971 moest de renner van Goudsmit-Hoff in de dertiende etappe de Tour verlaten. In de etappe Clermont Ferrand – St. Etienne kwam hij te laat binnen.

Jan Raas

Jan Raas verdiende als renner het rapportcijfer 10. Tien etappes won hij ook in de Tour. In 1978 en 1980 won hij drie etappes. Met zijn tien zeges is hij Zeeuws recordhouder. In 1978 startte de Tour in Leiden. Raas won daar de proloog. De uitslag werd door de Tourdirectie door de extreme weersomstandigheden geschrapt. Een getergde Raas won de andere dag in Sint Willebrord, waar Corry Konings hem mocht toezingen.

Jan Raas als winnaar van de 3de Omloop van de Vlissingse Boulevard 1979 (foto archief Ronde van de Boulevard).

Jan Raas als winnaar van de 3de Omloop van de Vlissingse Boulevard 1979 (foto archief Ronde van de Boulevard).

Cees Priem

Vijfmaal de Tour en evenveel keren uitgevallen. Dat klinkt sullig. Maar wel twee overwinningen voor de superknecht Cees Priem. De eerste twee Tours reed de man uit Ovezande voor de Frisol ploeg, daarna werd het TI-Raleigh om in 1986 zijn laatste Ronde van Frankrijk te rijden in het shirt van Kwantum Hallen. In 1980 zegevierde Priem in Bordeaux, een aankomstplaats waar meer landgenoten zegevierden. Na zijn wielercarrière is Priem de wielerwereld trouw gebleven. Eerst als ploegleider van TVM, nu zwaait hij de scepter over de neutrale materiaalwagens van Shimano.

Cees Bal

Een stijlvolle coureur die maar twee keer te bewonderen viel in de Ronde van Frankrijk. In 1974 reed Cees Bal in Franse dienst de Tour. Op Belgische bodem in Harelbeke werd hij derde in de zesde etappe. In de Fiat-ploeg werd Bal tweede in de negentiende etappe naar Dijon. Na zijn wielercarrière heeft Bal zich sterk gemaakt om de Tour naar Zeeland te halen.

Cees Bal, stijlvolle coureur die meer uit zijn carrière had moeten halen (foto archief Ronde van de Boulevard).

Cees Bal, stijlvolle coureur die meer uit zijn carrière had moeten halen (foto archief Ronde van de Boulevard).

Maarten Ducrot

Hij is wielerreporter bij de NOS. Daarnaast is Ducrot organisatieadviseur. Maarten Ducrot heeft een druk en gevarieerd leven. Het rijden van vijf Tours van 1985 tot 1990 was ook afzien. In zijn debuutjaar won Ducrot de etappe van Straatsburg naar Epinal. Zijn beste eindklassering behaalde hij in 1989. De oud-Vlissinger reed toen voor Domex-Weinmann en werd in dat jaar 39ste.

Patrick Tolhoek

Patrick Tolhoek, de huidige wedstrijdleider van de Zeeland Seaports Tour, heeft twee keer de Tour gereden. In 1989 reed de man uit Yerseke voor de ploeg Superconfex-Yoko-Opel. In de derde en zevende etappe eindigde hij knap op de derde stek.In 1990 reed hij voor de ploeg Buckler de Tour uit. Patrick had meer uit zijn loopbaan kunnen halen als hij minder blessuregevoelig was geweest.

Johnny Hoogerland

Zijn val in het prikkeldraad ging de hele wereld over. Dat gebeurde in de Tour van 2011. Johnny Hoogerland stapte zwaar geblesseerd op de fiets. Hij reed de Tour uit, een prestatie die veel bewondering oogstte. Door zijn aanvallende manier van rijden is de man uit het vlakke Zeeuwse land nog drager geweest van de bergtrui. 2012 en 2014 brachten zijn Tour-totaal op drie.

Johnny Hoogerland: een aanvallende renner die de strijd niet uit de weg gaat (foto Arnold Parre).

Johnny Hoogerland: een aanvallende renner die de strijd niet uit de weg gaat (foto Arnold Parre).

In 2015 was de inwoner van Langeweegje blikvanger van het team Roompot, dat een pro-continentale ploeg is. Alleen met een wild card krijgt zo’n ploeg toegang tot de Tour.