Nieuwe Zeeuwse wielerploeg

Team Roompot als opvolger van Trico Noble
Verhalen Arnold Parre

Met enthousiasme heeft de nieuwe ploeg Team Roompot* zich gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. De ploeg werd uitgebreid voorgesteld aan de pers en het grote publiek.

Speaker Cees Maas omlijstte de presentatie met prachtige volzinnen en zorgde ervoor dat Roompot Vakanties aan haar trekken kwam. De ploeg reed nog een wedstrijdje, een onderlinge afvalkoers, op het Siberisch hout van Ahoy. Het bleek dat de jonge ploeg goed op de piste overweg kon. Het deed denken aan de ploegpresentaties, alweer een halve eeuw geleden, van de Zeeuwse ploeg Trico Noble die ook zijn jonge talenten met elan presenteerde.

Handtekeningen uitdelen op de presentatie van het nieuwe team (foto Arnold Parre).

Handtekeningen uitdelen op de presentatie van het nieuwe team (foto Arnold Parre).

Roemrijk

Michiel Zijlaard, Jean Paul van Poppel, Eric Breukink en Michael Boogerd vormen de staf en leiding van de Roompot ploeg. Namen die de wielerliefhebber aanspreken. En wat voornaam is: renners met een roemrijk verleden.

Familiebanden

De nieuwe wielerploeg Team Roompot heeft voor volgend seizoen drie renners uit één familie gecontracteerd. De broers Michel, Raymond en hun neef Wesley Kreder komen voor het nieuwe team uit. Daarnaast zal Dennis (de oudere broer van Wesley) als mecanicien bij de formatie aan de slag gaan. Samen hebben de leden van de wielerfamilie uit het Zuid-Hollandse Zevenhuizen al een lange geschiedenis op de fiets, maar het is voor het eerst dat ze allemaal in hetzelfde team terecht komen.

De 27-jarige Michel Kreder reed als prof bij Garmin-Sharp. Dit seizoen kwam hij samen met Wesley uit voor Wanty-Groupe Gobert. “Ik had het goed naar mijn zin in België en kon ook bijtekenen. Maar dit is natuurlijk een kans die maar één keer langs komt.”

De Kreders zijn uitstekende baanrenners die als subtoppers het zesdaagse-veld kleur geven. ”Natuurlijk zijn er in de loop der jaren meer renners met een bloedband geweest in het profpeloton. Maar drie in één ploeg lijkt mij uniek”, aldus teammanager Michael Zijlaard. In de jaren zestig en zeventig was ook de familie Van Katwijk goed vertegenwoordigd in het peloton. Jan, Piet en Fons waren broers uit het Brabantse Oploo die aardige successen boekten.

Talenten

Brian van Goethem komt uit Sluiskil, de plaats waar ook oud-beroepsrenners Patrick van Passel en Davy Dubbeldam komen. Van Goethem (1991) heeft al heel wat zeges gepakt in Vlaanderen. Ook toonde Van Goethem dat hij het profniveau aankan, met ereplaatsen in profwedstrijden zoals de Ster ZLM Toer en de profronde van Drenthe.

Een opmerkelijk talent is verder Berden de Vries. De man uit Drenthe leek voorbestemd een succesvol schaatser te worden. In 2008 werd hij derde op het WK Allround Schaatsen voor junioren. Hij moest toen alleen Jan Blokhuijsen en Koen Verweij voor zich dulden. Na dit schaatssucces heeft hij toch voor het wielrennen gekozen. En met succes. In 2014 was hij de winnaar van Olympia’s Tour waar hij ook nog de eerste etappe won. Van de man uit Gieterveen wordt veel verwacht.

Verder maakt Johnny Hoogerland, die in zijn Nederlandse kampioenstrui voor het Italiaanse Androni Giocattoli-Venezuela reed, deel uit van de ploeg. Hoogerland legde de basis voor zijn carrière in 2003 bij de opleidingsploeg van QuickStep-Davitamon.

Renners van Team Roompot bij de presentatie in Rotterdam (foto Arnold Parre). Tweede van links Johnny Hoogerland.

Renners van Team Roompot bij de presentatie in Rotterdam (foto Arnold Parre). Tweede van links Johnny Hoogerland.

Andere globetrotters bij Roompot Cycling team zijn Huub Duyn en Marc de Maar. De Noord-Hollander Duyn reed voor de Amerikaanse ploegen Garmin-Slipstream en het rock and rollachtig klinkende Jelly Belly Cyclingteam. Marc de Maar werd als groot talent bij de Rabobankploeg binnengehaald. Maar hij koos voor het avontuur. Met een Amerikaanse licentie kwam hij voor de Nederlandse Antillen uit. Reinier Honig is een man met ervaring. Na Vacansoleil werd het een Italiaans avontuur bij Acqua & Sapone en wat dichter bij huis Crelann-AA Drink.

Team Roompot heeft achttien Nederlandse jongens onder contract. Om het helemaal Hollands te houden: de renners rijden op ISAAC fietsen. Deze racefietsen worden in Zuid-Limburg geassembleerd.

Wildcard

Team Roompot is een pro-continentale ploeg, het op een na hoogste niveau in het wielrennen. Om aan ProTour-koersen deel te nemen heeft de ploeg een wildcard nodig. Voor de Eneco Tour van volgend jaar ontving de ploeg al een startbewijs.

Gul

Tot in de kleinste details was alles in Rotterdam bij de presentatie verzorgd: het uitgebreide wagenpark in oranje voor de hoofdingang van Ahoy, tot aan de oranje bidons die de toeschouwers bij het verlaten van Ahoy uitgereikt kregen. Het was Zeeland van de gulle kant. In de komende tijd zullen heel wat fietsers zich hijsen in het oranje wielershirt van Roompot, dat een waardige opvolger is van het shirt van de Rabobank.

Een nieuw team met een nieuw wielershirt. Meteen te koop voor de ware liefhebber. (Foto Arnold Parre)

Een nieuw team met een nieuw wielershirt. Meteen te koop voor de ware liefhebber. (Foto Arnold Parre)

Trico Noble

Team Roompot roept herinneringen op aan de Zeeuws-Vlaamse Trico Noble ploeg uit de jaren zestig en zeventig. Renners als Kees Bal, Jan Raas, Tonnie Huyzen, Toine van den Bunder en Wim de Waal reden in het zwart/oranje tricot van de Aardenburgse breigoederenfabriek. De ploeg, die een ideale kweekvijver voor jong talent was, reed belangrijke klassiekers als Olympia’s Tour.

Toen Wim de Waal in 1973 overstapte naar de TI-Raleigh ploeg trok directeur Frans van Turenhout, die ook directeur sportief van zijn ploeg was, persoonlijk de stekker uit zijn wielerploeg. Daarmee kwam een eind aan een van de toonaangevende amateurwielerploegen van ons land.

De wielerploeg van Trico Noble poseert omstreeks 1968 voor het fabrieksgebouw in Aardenburg (ZB, Beeldbank Zeeland, foto O. de Milliano).

De wielerploeg van Trico Noble poseert omstreeks 1968 voor het fabrieksgebouw in Aardenburg (ZB, Beeldbank Zeeland, foto O. de Milliano).

Team Roompot kan een waardige opvolger in het professionele metier worden. Waar Trico Noble breigoederen voor onder meer sokken leverde, is het te hopen dat de wielerhelden van Roompot Vakanties geen helden op sokken worden. Ze hebben een goede staf en een uitstekende ploegleiding, maar de beste stuurlui staan zoals altijd aan wal. Het zijn de renners die het moeten doen. Hun successen zullen zeker op Zeeland afstralen. Dat was bij Trico Noble zo, dat wordt hopelijk ook zo bij Team Roompot.

* Op 26 februari 2015 werd bekend gemaakt dat de naam van het team werd veranderd in Team Roompot Oranje Peloton.