Christian Prudhomme omarmt Zeeland
Op zondag 5 juli 2015 is het zover: dan komt het Tourpeloton via de Brouwersdam Zeeland binnen.
De finish is na de tweede Pijlerdam, ter hoogte van Neeltje Jans en het ir. J.W. Topshuis, de creatie van architect Wim Quist. In 2010 was de Pijlerdam al opgenomen in de route van de etappe Rotterdam-Brussel. Het voormalig werkeiland Neeltje Jans was een pleisterplaats voor vele genodigden. De passage van de Tour (80 kilometer Zeeland) was toen een waar volksfeest dat veel wielerliefhebbers naar Zeeland trok.
Zeilen op de fiets
Liever kijkt Christian Prudhomme, directeur van de Societé du Tour de France, tijdens een werkbezoek aan Zeeland vooruit. “Ik denk dat de renners getekend door de wind hier zullen aankomen. Het wordt waaierrijden, het peloton zal in stukken breken. Het klassement zal gemaakt worden. Voor de Tour is dit mooi. Ik besef dat we een primeur op Neeltje Jans hebben. Het is de enige finish in zee. Aan beide kanten is er water: de Noordzee, de Oosterschelde en onder de pijlerdam. Ik omarm Zeeland waar de wind wordt gemaakt.”
Voormalig renner en ploegleider Lucien Aimar noemt het tegen de wind optornen “zeilen op de fiets”. Om in maritieme termen te blijven: bij een stevige wind zullen veel renners averij oplopen. Een ding is zeker: degene die als eerste over de finish raast moet beresterk zijn. Je moet dan diep kunnen gaan.
Afzien en stampen
Lars Boom, tegenwoordig rijdend voor Astana, kan tot het uiterste gaan. In 2008 werd hij wereldkampioen veldrijden bij de elite, terwijl zijn beroep wegrenner is. Afzien is het toverwoord om tot prestaties te komen. Een kunst die de Flandriens/Vlamingen verstonden.
Een goed voorbeeld is Briek Schotte. Die kon demarreren, afzien en stampen als geen ander. Na de finish was hij zo ver van de wereld, dat hij niet meer wist van welke parochie hij was.
Als Schotte het op zijn heupen had dan verwachtte men de wolken te zien scheuren, de aarde te zien beven. Een apocalyptische dreiging en een prehistorische zondvloed leken dan over renner en publiek te komen. Dit beeld past bij IJzeren Briek die in de Tour de France van 1948 tweede werd achter winnaar Gino Bartali. Van zijn twaalf kilo wegende fiets liep geregeld de ketting af, maar door beulswerk wist Briek toch altijd weer terug te komen.
Ook Duitsland kijkt weer mee
Terug naar de Tourbaas en goedlachse zakenman Christian Prudhomme, die blij is dat Duitsland weer live mee kijkt naar de Tour in 2015. Na drie jaar afwezigheid zal de zender ARD de Tour weer verslaan. Na een reeks dopinggevallen trok ARD in 2012 de stekker uit de live verslaggeving van de Tour. Maar doordat de Tour 2014 een sportieve dopingvrije voltreffer bleek, zal de zender de draad weer oppakken. Het viertal Marcel Kittel, André Greipel, John Degenkolb en Tony Martin moet de Duitsers weer naar de TV lokken. Alle vier genoemde toprenners zijn kandidaat winnaars voor de etappe Utrecht-Zeeland op de 5de juli. Of zal Lars Boom met de eer gaan strijken? De winnaar zal die dag zeker moeten beschikken over de mentaliteit van Briek Schotte.
Tourbaas Christian Prudhomme zal de winnaar toejuichen en nog meer de finishlocatie. Hiervan zei hij: “Neeltje Jans doet me aan mijn jeugdvakanties in Les Sables d’Olonne denken. Dat was voor mij een mooie tijd. Zeeland brengt die herinnering weer terug.”
Arnold Parre, 2015