Familienamen in Zeeland: De Nooijer

Verhalen Erfgoed Zeeland

Van de 900 personen die in Nederland De Nooijer heetten in 1947 woonden er ruim twee derde in Zeeland. In 2007 is het aantal De Nooijers opgelopen tot 1184, waarvan er ongeveer 750 in Zeeland verblijven.

De Nooijer komt vooral op Walcheren voor.

De Nooijer komt vooral op Walcheren voor.

Wat betekent de naam?

Volgens Meertens en Debrabandere kan de familienaam De Nooijer een dialectische uitspraak zijn van De Naaijer. De familienaam is dan een beroepsnaam en verwijst naar de kleermaker.

Enkele naamsvermeldingen in Zeeland

Familienamen zijn pas officieel vastgelegd in 1811, maar lang daarvoor werden in bepaalde regio’s de familienamen al erfelijk.  De naam De Nooijer komt voor het eerst voor bij de kinderen en kleinkinderen van Marinis Marinisse & Ariaantje Jobs van Belsen die huwden in Arnemuiden in 1702. Marinis is een nakomeling van Claes Crinsen (Quirijns) en Jacqueminne Blaes die in Arnemuiden in 1603 zijn gehuwd. Eerste dateringen zijn niet altijd absoluut en kunnen bijgesteld worden afhankelijk van nieuw gevonden documenten. Ze geven wel een inzicht in het voorkomen van bepaalde namen of naamsvarianten in die periodes.

Zeeuwse bijzonderheden

Volgens een onderzoekje van telefoonboek.nl is De Nooijer de meest voorkomende naam in Vlissingen en haalt De Nooijer een tweede plaats in Oost-Souburg. Ook in 2007 was De Nooijer al een frequente naam op Walcheren, zoals op de frequentiekaart te zien is.
Varianten

Varianten

Andere gelijkaardige namen zijn De Nooyer en De Noier. De schrijfwijze De Nooyer komt vrijwel nooit voor in Nederland. Ook de naam De Noier is niet sterk vertegenwoordigd. In 2007 wonen er enkele naamdragers in de zak van Zuid-Beveland, in 1947 woonden de 46 De Noiers in het westen van Noord-Brabant en geen enkele in Zeeland.

De familienaam De Nooijer in Nederland in 2007 (Nederlandse Familienamenbank). Hoe donkerder de kleur, hoe frequenter de naam voorkomt.

De familienaam De Nooijer in Nederland in 2007 (Nederlandse Familienamenbank). Hoe donkerder de kleur, hoe frequenter de naam voorkomt.

Bekende Zeeuwen met de naam De Nooijer

Dennis de Nooijer is een Nederlandse oud-profvoetballer, die gedurende zijn carrière vooral speelde als centrale aanvaller. Hij is de vader van profvoetballer Jeremy de Nooijer. De Nooijer werd geboren in Oost-Souburg en is de oudste van een tweeling. Zijn tweelingbroer Gérard de Nooijer werd eveneens profvoetballer. Gérard de Nooijer is de jongste van de voetballende tweeling. Hij begon zijn amateurcarrière net zoals zijn broer bij R.C.S. in Oost-Souburg, waar hij in het seizoen 1985/1986 samen met zijn broer door trainer Tielman werd overgeheveld naar de eerste selectie. De beide broers debuteerden in 1985 in het eerste elftal en scoorden regelmatig.

Bronnen

Familienamendatabank Meertens instituut.
Familienamendatabank België.
L. van Belzen, Het geslacht De Nooijer, in: Arneklanken 5 (2000), nr. 1, p. 4.
L. van Belzen, Andere De Nooijers, in: Arneklanken 9 (2004), nr. 4, p. 4-7.
F. Debrabandere, Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk, Amsterdam 2003.
F. Debrabandere, Woordenboek van de familienamen in Zeeland, 2009.
L. van Driel, Van Aarnoudse tot Zachariasse; Zeeuwse familienamen, Vlissingen 2007.
P.J. Meertens, Zeeuwse familienamen, Naarden 1947.