Liberty Bridge Westkapelle

Op 23 juli 2010 is achter de dijk van Westkapelle de ‘Liberty Bridge’ geopend. De brug is gebouwd als eerbetoon aan de 161 Britse mariniers die om het leven kwamen tijdens de amfibielandingsoperatie begin november 1944. Deze operatie heeft niet alleen Westkapelle en Walcheren bevrijd maar effende daarna het pad naar verdere vrijheid en vrede in Europa.

De Liberty Bridge in Westkapelle tijdens de opening op 23 juli 2010 (foto Jan de Jonge).

De Liberty Bridge in Westkapelle tijdens de opening op 23 juli 2010 (foto Jan de Jonge).

De 161 namen op het plateau halverwege de dijk, aansluitend aan de brug, zijn van mannen die daar vlakbij zijn gesneuveld. Allen waren ‘Royal Marines’. Hun namen staan symbool voor alle slachtoffers die, zowel in Westkapelle als de omgeving, in deze periode zijn omgekomen.

Liberty Bridge Westkapelle (bron: oorlogzeeland.nl).

Liberty Bridge Westkapelle (bron: oorlogzeeland.nl).

De ‘Liberty Bridge’ is een modern monument dat tot stand is gekomen door giften van fondsen, bedrijven en particulieren uit Nederland, Engeland én Duitsland. De bouw en het ontwerp is verzorgd door een grote ploeg lokale vrijwilligers in samenwerking met een aantal bedrijven en organisaties uit het dorp en de regio. Daardoor is de ‘Liberty Bridge’ geen ‘dood’ monument maar verbindt en verenigt mensen en laat de geschiedenis van de regio zien. De brug ondersteunt symbolisch het ideaal van een toekomst in vrede en veiligheid.

Overzichtsfoto Liberty Bridge Westkapelle (foto Jan de Jonge). De 'vrijheidsbrug' verbindt de Shermantank op de dijk van Westkapelle met de tuin van het Het Polderhuis.

Overzichtsfoto Liberty Bridge Westkapelle (foto Jan de Jonge). De ‘vrijheidsbrug’ verbindt de Shermantank op de dijk van Westkapelle met de tuin van het Het Polderhuis.

De ‘vrijheidsbrug’ verbindt de Shermantank op de dijk van Westkapelle met de tuin van ‘Het Polderhuis – musea & meer’. Met de brug wordt het fietspad tussen de dijk en de tuin ‘overbrugd’ en de brug brengt land en zee als het ware samen. De ‘Liberty Bridge’ gedenkt en herdenkt, verbindt en verenigt. De brug overstijgt het verleden en het heden, en maakt een sprong naar de toekomst wanneer vandaag het verleden is.

De marathonlopers van de Zeeuwse kustmarathon komen eens per jaar in oktober langs de brug, steevast rond de datum dat het gat in de dijk ontstond. Veel lopers tikken dan even als eerbetoon tegen de tank die bij de brug staat. In augustus en september wordt de brug altijd meegenomen in de trainingssessie voor diezelfde marathon.

Jaarlijkse herdenking bij de Liberty Bridge op 1 november (foto Jan de Jonge).

Jaarlijkse herdenking bij de Liberty Bridge op 1 november (foto Jan de Jonge).

Elk jaar op 1 november organiseert Het Polderhuis een herdenking bij en op de brug. In deze jaarlijkse herdenking staat men stil bij de bevrijding van 1 november 1944 en alle slachtoffers die gevallen zijn voor de bevrijding. Bij deze herdenking zijn ook veteranen en familieleden van veteranen aanwezig.

‘Royal Marines’ die de landing hebben overleefd, herdenken er hun maten van toen. Familieleden van veteranen, die decennia na de landing stierven, vereeuwigen de naam van hun vader door zijn naam toe te voegen aan de rustbankjes. Vader wordt daarmee weer verbonden met zijn gesneuvelde kameraden.

Bron

Aanmeldingsformulier Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten 2015.