De Schoppestele

Een hoop bombarie rond dit gedenkteken bij de Westkapelse kreek. Het herinnert aan het bombardement op de zeedijk bij Westkapelle in oktober 1944. De Schoppestele heet-ie in de volksmond. Een robuuste spade die de wederopbouw symboliseert?

De Schoppestele in Westkapelle (foto Rudy Visser).

De Schoppestele in Westkapelle (foto Rudy Visser).

Kunstenaar Rudi van der Wint heeft zich nooit echt uitgelaten over de bedoeling, weet Jan Kaland. Hij was destijds als ambtenaar betrokken en schreef er zelfs een artikel over: ‘Trammelant om een monument’. De feiten: Het eerste ontwerp eind jaren tachtig viel niet in goede aarde bij de gemeentebestuurders. Bovendien werd de kunstenaar van plagiaat beschuldigd.

Na een hoop gedoe kwam hij met een ander ontwerp, een zeven meter hoog, natuurstenen beeld. Jan Kaland schrijft hierover: ‘Hij lichtte zijn ontwerp toe, sprak van een granieten monoliet, waarvan het bovenste dwarsstuk moest wijzen naar de plaats van de herkomst van het materiaal, ergens in Zweden. Door al het gedoe was ook de bevolking wakker geworden. Wie zat er te wachten op een modern, controversieel, onbegrepen kunstwerk?’

Wegens bezuinigingen werd het kunstwerk met een soort bitumen uitgevoerd in plaats van graniet. Er werd niet veel ruchtbaarheid gegeven aan de onthulling in oktober 1990 en het raakte in de vergetelheid. Totdat het in de zomer van 1998 tot twee keer toe in brand gestoken werd. Lange tijd gebeurde er weinig. De verroeste restanten werden een aanfluiting voor het dorp en daarom werd in 2010 een geheel vernieuwd, nu metalen beeld, teruggeplaatst.