Een spetterend sprintersfestijn

Aankomst Neeltje Jans op 5 juli 2015
Verhalen Arnold Parre

Op het grote scherm zag je de renners door zonnig Rotterdam rijden. Op Neeltje Jans kwam regen uit een asgrauwe lucht. De lucht werd soms verlicht door bliksemschichten die de grauwe lucht een gouden omlijsting gaven. Hoe zal het zijn als het Tourcircus Neeltje Jans nadert? Spanning viel af te lezen op de gezichten van de toeschouwers. Hoe zal het worden: bereiken de tv-beelden de 190 landen die de Tour ontvangen? Wordt het een aankomst met een grauwsluier? Of wordt het promotie voor het fraaie Zeeland badend in de zon?

Op de grens van Schouwen en Zeeland, op de Brouwersdam brak de zon door. Een blauwe lucht met witte toefjes heette de renners welkom in Zeeland. De toeschouwers en televisievolgers kregen waar voor hun geld. Een peloton dat door de wind in stukken brak. En een bloedstollende finale die als spetterend sprintersfestijn de boeken ingaat.

Niemand wil hét moment missen. André Greipel wint met minimale voorsprong. (Foto Arnold Parre)

Niemand wil hét moment missen. André Greipel wint met minimale voorsprong. (Foto Arnold Parre)

Eindstreep

André Greipel, de Duitser die voor het Belgische Lotto-Soudal rijdt, drukte als eerste zijn voorwiel over de eindstreep. Hij liet de Slowaakse renner Peter Sagan, die voor Tinkoff-Swaxo uitkomt, en de Zwitser Fabian Cancellara achter zich. Topfavoriet de Brit Mark Cavendish werd ‘slechts’ vierde. Cancellara, die voor Trek Factory Racing rijdt en in de nadagen van zijn wielercarrière zit, mocht de Gele Trui aantrekken. Cancellara is zijn gewicht voor Zeeland in goud waard (82 kilo bij een lengte van 1,86 meter).

Rijdende reclame

Een uur voordat de renners aankwamen, arriveerde de reclamekaravaan op de Oosterscheldekering. Hilariteit en bewondering voor de creaties op wielen. Rijdende reclame-uitingen die een maand lang bemand worden door werkstudenten. Petjes, sleutelhangers, bronwater en opblaasbare gimmicks vonden gretig aftrek, al was het maar om een souvenir aan deze voor Zeeland zo belangrijke dag te hebben.

De reclamekaravaan trekt voorbij op Neeltje Jans (foto Arnold Parre).

De reclamekaravaan trekt voorbij op Neeltje Jans (foto Arnold Parre).

Netwerken op het vip-terras

Op het vip-terras werd druk genetwerkt. Ik liep daar de Zeeuw Herman Wijffels tegen het lijf. Als voormalig voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank heeft hij heel wat Touraankomsten meegemaakt. “Maar dit, een finish in zee, is uniek. Zeeland en de fiets horen bij elkaar. Hier is nog de ruimte om recreatief te fietsen. Of ik zelf nog fiets? Ja natuurlijk, maar niet meer in het Raboshirt. Onder mijn helm en met neutrale fietskleding ben ik anoniem. Het voornaamste is dat ik al fietsend mijn accu weer oplaadt.”

Herman Wijffels bij de Touraankomst op Neeltje Jans (foto Arnold Parre).

Herman Wijffels bij de Touraankomst op Neeltje Jans (foto Arnold Parre).

Op het terras ook veel oud-renners die als gastheer optraden voor firmant Koos Tacx, de man van de bidons en de rollenbanken. Met twee touringcars had hij zijn buitenlandse relaties naar Zeeland laten komen. De Tour in Zeeland vond de Wassenaarse Tacx een must. Temeer omdat hij ook al jaren als sponsor fungeert voor de Zeeuwse vereniging Theo Middelkamp.

Handen schudden

Op het aankomstparcours liep Mart Smeets, die afscheid van de Tour heeft genomen. Hij zou op vakantie zijn in Frankrijk. Maar Christian Prudhomme, directeur van de ASO, het organiserend bureau van de Tour, had hem uitgenodigd in het Zeeuwse. Smeets was nog niet vergeten door de ploegleiders, verzorgers en renners. Hij bleef handen schudden. Enthousiast stapte hij op oud-Tourwinnaar, de Amerikaan Greg Lemond af. Twee mannen die hun roem aan de wielerwereld te danken hebben en waar de wielersport op haar beurt veel aan te danken heeft.

Mart Smeets had nog niet helemaal afscheid genomen van de Tour (foto Arnold Parre).

Mart Smeets had nog niet helemaal afscheid genomen van de Tour (foto Arnold Parre).

Bedevaartsoord

Veel toeschouwers waren ook op de racefiets of mountainbike naar het parcours gekomen. Neeltje Jans en het Topshuis waren voor de fietsliefhebber in de dagen vóór de Tour en op 5 juli 2015 een soort bedevaartsoord.

Nu rest alleen een mooie herinnering aan dit megafestijn dat Zeeland – met dank aan het Hollandse weer – prima over het voetlicht bracht. Mijn Tourboek met Tourverhalen voor Zeeuwse Ankers sluit ik hierbij af in mijn beste Frans “Vive le vélo”.