Maand van de Geschiedenis

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 01/10/2020 - 31/10/2020

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken brengen zij geschiedenis onder de aandacht. Jaarlijks rond een wisselend thema. In oktober 2020 staat het thema Oost/West centraal. Er zijn speciale tentoonstellingen, lezingen, festivals, rondleidingen, muziek- en theatervoorstellingen. Laat je verrassen en ontdek wat er in Zeeland te doen is.

Thema Oost/West

De wereld wordt steeds kleiner: we stappen op het vliegtuig naar het Verre Oosten of Zuid-Amerika, we hoeven maar te swipen om een voorheen onbereikbare wereld op te roepen en via talloze kanalen houden we contact met anderen, waar zij zich ook bevinden. Uit het oog betekent niet langer uit het hart. Ver weg is opeens heel dichtbij.

Maar op deze golf van globalisering is ook iets anders aangespoeld. Steeds vaker klinkt de roep om eigen volk eerst en het sluiten van de landsgrenzen voor immigranten. De wereld wordt steeds kleiner, maar keert zich tegelijkertijd steeds meer naar binnen toe. Denken in ‘wij’ en ‘zij’, in ‘hier’ en ‘daar’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu?

Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis je in oktober 2020 mee op wereldreis. We gaan op zoek naar verhalen waarin de windstreken elkaar kruisen en waarbij ontmoetingen centraal staan: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt, tussen de pionier en de native American en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.

Wat je nodig hebt in oktober? Een kompas, een flinke dosis reislust en een wereldkaart. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2020 is Oost/West.

Meer informatie