Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog – De ramp van Westkapelle

Je moet marketing-cookies accepteren om deze video te bekijken.

Een eeuw geleden vond de Eerste Wereldoorlog plaats. Met name in het noorden van Frankrijk en België werd zwaar gevochten en vielen in vier jaar tijd miljoenen slachtoffers. Nederland keek weliswaar vanaf de zijlijn toe, maar de gevolgen voor Zeeland, op zo’n 50 kilometer afstand van de frontlinie, waren groot.

Hoewel de Eerste Wereldoorlog vooral een strijd vanuit de loopgraven was werd er ook op zee flink gevochten. Engeland verklaarde de hele Noordzee tot oorlogsdomein en begon een blokkade, die de Duitse marine probeerde te doorbreken, uiteindelijk met hun beruchte duikboten.

Deze oorlog op zee had grote gevolgen voor Zeeland. Zeeuwse vissersboten en schepen van de Stoomvaartmaatschappij Zeeland liepen grote risico’s. Ook spoelden regelmatig scheepswrakken en lijken van soldaten en vissers aan op de Zeeuwse kust. Maar ook zeemijnen. Op 16 november 1914 ontplofte er één op de Westkappelse Zeedijk, terwijl Nederlandse militairen de mijn wilden ontmantelen. Negen mensen kwamen om bij de ramp van Westkapelle.