Reserve sluisdeuren

Onverwoestbaar, onverslijtbaar en zeker onverstoorbaar staan de stalen kolossen geduldig op een rij. Door weer en wind, jaar in jaar uit. Te wachten op aflossing.

Deze reserve sluisdeuren zijn afkomstig van de Sluizen van Vlissingen en Veere. Ze staan aan de Kanaalweg Oostzijde bij Veere en zijn eigendom van de Provincie Zeeland. Bijna 150 jaar geleden (1872) werd het Kanaal door Walcheren geopend. Onvoorstelbaar maar met de hand gegraven door ‘polderjongens’. Arbeiders die door heel het land van karwei naar karwei trokken.

Bij Veere en Vlissingen werden dubbele schutsluizen geplaatst. Van oudsher is de grote sluis van Veere voorzien van twee sets vloeddeuren en twee sets ebdeuren. De sluisdeuren worden afhankelijk van de conditie gemiddeld om de 10 à 15 jaar gereviseerd. Na grondige inspectie worden de deuren ontroest, de aangroei verwijderd, beschadigingen hersteld en de coating vervangen.

Foto Rudy Visser.

Foto Cynthia Cats.

Bijzonder is dat de sluisdeuren van Veere hol zijn uitgevoerd. Om opdrijven te voorkomen worden ze gevuld met ballastwater. Het wisselen van de sluisdeuren is een hele, specifieke megaklus. Vanwege de veiligheid gebeurt dit buitenom het stormseizoen. Een drijvende bok en ander zwaar materieel wordt ingezet. De laatste vervanging was in 2019 … Nog even geduld dus.