Een gordeltas uit Vlissingen

door Bram Silkens

In 2011-2012 troffen archeologen bij de opgravingen aan de Grote Markt in Vlissingen een bijna compleet en zeer mooi uitgevoerd leren gordeltasje aan. Leer blijft doorgaans niet of slecht bewaard in de bodem, tenzij het onder het grondwaterniveau van de lucht is afgesloten. Dit object werd gevonden in een laag met bewoningsafval en de conservering is opmerkelijk. De gordeltas kan in de periode 1525-1575 gedateerd worden.

Geometrische motieven

De tas is 20,5 centimeter breed en 15 centimeter hoog en werd om het middel gedragen met behulp van drie vastgenaaide banden. Hij bestaat uit meerdere lagen leer, die het geheel in verschillende vakken opdelen. Het voorvak is wat kleiner uitgevoerd en heeft een voorflap met een uitbundig ingedreven versiering van een vierbladige geborduurde bloem en geometrische motieven. Bij de achterflap is deze versiering ook nog deels te zien. De gaatjes werden aangebracht door middel van een metalen pin en een hamer. Het oorspronkelijke borduursel is helaas door de tand des tijds grotendeels verloren gegaan. Enkel aan de binnenzijde van de overslag zijn nog enkele restanten garen bewaard gebleven.

Leren gordeltas uit Vlissingen, 1525-1575.

Leren gordeltas uit Vlissingen, 1525-1575.

Riempjes

Aan de binnenzijde van het achterste vak zitten drie riempjes, die op hun plek worden gehouden door kruislings geplaatste leren bandjes. Wat de functie van deze riempjes is geweest is niet duidelijk. In de tas hing ook een kleiner, rond buidelzakje dat apart dichtgesnoerd kon worden. Onder de overslag lijkt er plaats te zijn geweest voor nog drie kleinere buidelzakjes.

Expositie

Specialisten van Archeodienst scanden de inhoud van de tas voor behandeling eerst met röntgenopnamen, maar hij bleek helaas geen voorwerpen te bevatten. Nadien werd de gordeltas geconserveerd en uiterst nauwgezet gerestaureerd door het bureau Restaura. Later dit jaar is deze opmerkelijke vondst, samen met een aantal andere bijzondere objecten uit het onderzoek aan de Grote Markt en dat van het Scheldekwartier, te bekijken in het MuZEEum in Vlissingen.

Bram Silkens werkt bij de Walcherse Archeologische Dienst (WAD).