Zeeuwse kinderboekenschrijvers
Wim Hofman en Johanna Kruit zijn twee van Zeelands belangrijkste kinderboekenschrijvers.
Wim Hofman
Wim Hofman werd in 1941 geboren in het zeehospitium in Oostkapelle. Het gezin moest de woonplaats Vlissingen vanwege de oorlog ontvluchten. De beelden van de kapotgeschoten stad maakten een onuitwisbare indruk op de jonge Wim. Als kind wilde hij missionaris in Afrika worden. Daartoe begon hij aan een priesteropleiding. Missionaris werd hij niet, maar wel verbleef hij drie maanden in Afrika als tekenaar van medisch voorlichtingsmateriaal. En ook werd hij in 1966 tot priester gewijd. Het werk als kapelaan lag hem echter niet en hij verliet de rooms-katholieke kerk.
Hij begon in 1969 met het schrijven van kinderboeken en keerde terug naar Vlissingen. Het bijzondere is dat hij zijn boeken zelf illustreert. Naast schrijver is Hofman dan ook schilder. De zee speelt in al zijn werk een belangrijke rol. Zijn verhalen zijn vaak sprookjesachtig, maar lopen lang niet altijd goed af. Dat ligt in de aard van Hofman. Met zijn werk won hij onder andere enkele malen Het Gouden Penseel (1974 en 1984), een Zilveren Griffel (1977, 1984 en 1987) en de Nienke van Hichtum-prijs (1977). Ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag werd in 2006 een grote tentoonstelling georganiseerd. In het Letterkundig Museum in Den Haag en in de Zeeuwse Bibliotheek was zijn werk te zien bij de tentoonstelling Op reis met Wim Hofman.
Enkele boeken van Wim Hofman:
Welwel, de zeer grote tovenaar (1969)
Koning Wikkepokluk de merkwaardige zoekt een rijk (1973)
Wim (1976)
De stoorworm (1980)
Het vlot (1988)
Grote Pien en Kleine Pien (1989)
Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1997)
De hut in het bos (2003)
Van aap tot zip (2006)
Zie voor zijn tekeningen in de collectie van het Zeeuws Maritiem MuZEEum de website van Maritiem Digitaal.
Johanna Kruit
Johanna Kruit werd op 14 december 1940 geboren te Zoutelande in een groot gezin met elf kinderen. Haar vader had een kantoor- en boekhandel. Dat was in een huis aan de voet van de duinen. Het strand, de zee en de duinen spelen dan ook een prominente rol in veel van haar werk. Oorspronkelijk schreef Johanna Kruit verhalen voor haar kinderen, voor wie ze sprookjesboeken maakte en liedjes verzon. Ze debuteerde met een poëziebundel voor volwassenen, maar ging later ook jeugdboeken uitgeven. Ze vindt het dan ook belangrijk contact met kinderen te houden. Daarom bezoekt ze vaak scholen en bibliotheken en leest ze voor uit eigen werk.
Enkele boeken van Johanna Kruit:
De zomer van Tanne (1985)
De straat-oma (1996)
Brieven aan een prins (2001)
Zomer in Zoutelande (2005)
Heksenmeisje (2006)
De vlieger van Loete (2007)
Andere Zeeuwse schrijvers
Enkele andere Zeeuwse schrijvers en websites waar informatie over hen te vinden is:
P.J. Andriessen (dbnl.nl/auteurs)
Henri Arnoldus (1919-2002) (oudejeugdboeken.nl)
Jan J.B. Kuipers (janjbkuipers.nl)
Rob Ruggenberg (ruggenberg.nl)
Ben Slingenberg (leesplein.nl)
J. Stamperius (oudejeugdboeken.nl)
Robbert Jan Swiers (robbertjanswiers.nl)
Floortje Zwigtman (floortjezwigtman.nl)