Doodendraad – lesideeën

onderdeel van digitaal educatieproject 'Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog'

2. Doodendraad

De Duitse bezetter gaat in België op zoek naar een manier om de smokkel tegen te gaan. Ze willen  verhinderen dat burgers, spionnen en deserteurs de grens oversteken. Er komt een hekwerk langs de gehele Belgisch-Nederlandse grens. De bouw start in april 1915. Nog diezelfde zomer is het klaar. Het is een versperring bestaande uit drie rijen prikkeldraad. De middelste draad staat onder een spanning van 2000 volt.

Wie de draadversperring aanraakt, is op slag dood. Tientallen mensen komen om het leven. Maar mensen zijn ook slim en vindingrijk. Tussen de stroomdraden klemmen ze houten tonnen zonder bodem en speciaal gemaakte passeursramen. Toch blijft het levensgevaarlijk. Het omkopen van Duitse soldaten gebeurt ook.

Geëlelektrocuteerde kat door de Doodendraad. (Bron: Koninklijke Bibliotheek - Spaarnestad Photo). Foto van de Doodendraad anno 1915 nabij Sluis. Een ongelukkige kat die onder de draden door wilde lopen liet het leven toen het de draden aanraakte.

Geëlelektrocuteerde kat door de Doodendraad. (Bron: Koninklijke Bibliotheek – Spaarnestad Photo). Foto van de Doodendraad anno 1915 nabij Sluis. Een ongelukkige kat die onder de draden door wilde lopen, liet het leven toen het de draden aanraakte.

Aan de slag!

De leerlingen bekijken de bronnen van de Prezi-presentatie en/of de Prezi geografisch overzicht. De vragen van de Kijkwijzer bronnen (docentenhandleiding) kunnen daarbij gesteld worden.

Klik op de link voor Lesideeën ‘Doodendraad’

Reconstructie Doodendraad (Nederlands Openluchtmuseum, foto Erfgoed Zeeland).

Reconstructie Doodendraad (Nederlands Openluchtmuseum, foto Erfgoed Zeeland).

Passeursraam. (Nederlands Openluchtmuseum. Foto Erfgoed Zeeland)

Passeursraam (Nederlands Openluchtmuseum, foto Erfgoed Zeeland).

De Draad. Een zoektocht naar Klein-België.

Pagina’s van het educatieproject

Ga terug naar de startpagina Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Ga naar de pagina Algemeen en mobilisatie
Ga naar de pagina Vluchtelingen
Ga naar de pagina Smokkel en spionage
Ga naar de pagina Vliegtuigen, bommen en zeemijnen
Ga naar de pagina Op rantsoen
Ga naar de pagina Anti-annexatie