Het DNA van Zeeland: Grafsleutel van Michiel de Ruyter – Thijs Meuldijk en Frits de Ruyter de Wildt

Je moet marketing-cookies accepteren om deze video te bekijken.

Michiel de Ruyter is geboren in Vlissingen en is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. Michiel de Ruyter is omgekomen in de baai van Syracuse en werd op 18 maart 1677 met een grootse ceremonie begraven. Een enorme begrafenisstoet vergezelde het lichaam van de admiraal vanaf zijn huis op het Waalseiland naar zijn laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk.

Een van de twee sleutels tot het graf van Michiel de Ruyter is bij Thijs Meuldijk terechtgekomen. Hij erfde hem van zijn grootvader Jan Steinvoort, die de sleutel had bewaard uit de inboedel van het Kralings Museum. De collectie was bijeengebracht door Adrien Elias, een directe afstammeling van de zeeheld. Onlangs nam student Thijs Meuldijk de proef op de som: de sleutel bleek te passen op het graf van de zeventiende-eeuwse zeeheld.

In de serie ’Zeeuws DNA in oral history’ zijn veertien video’s gemaakt die aan de hand van oral history een indruk geven van de identiteit van de Provincie Zeeland. De serie is een initiatief van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Deze video kwam tot stand in samenwerking met het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen.