Smokkel en spionage – lesideeën
onderdeel van digitaal educatieproject 'Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog'3. Smokkel en spionage
Gedurende de oorlogsjaren krijgt Zeeuws-Vlaanderen te maken met een militair bestuur. Zo kan het leger makkelijker optreden tegen de smokkel van goederen en vee. Zaken die schaars zijn in België. En dat zijn er heel wat: paarden, koeien, olie, meel en boter; vrijwel alles.
Veel smokkelaars worden gesnapt. Ze zijn dan hun smokkelwaar kwijt, krijgen boetes en de overheid verbant ze zonder pardon uit Zeeuws-Vlaanderen. Eerst voor drie maanden en bij herhaling voor veel langer.
In Vlissingen zijn spionagediensten. Ze zetten netwerken op en onderhouden contacten met geheime agenten in België. Vaak doen ze een beroep op Belgische vluchtelingen. Deze vluchtelingen werken voor de Britten en de Fransen, maar ook voor de Duitsers.
Aan de slag!
De leerlingen bekijken de bronnen van de Prezi-presentatie en/of de Prezi tijdlijn. De vragen van de Kijkwijzer bronnen (docentenhandleiding) kunnen daarbij gesteld worden.
Kies uit het fotoboek (zie ook hieronder) een smokkelaar. De foto plaats je bij je onderzoek. Hoe heet je smokkelaar, wat werd er gesmokkeld, waarom, waarmee, wat waren de gevaren, wat waren de straffen?
Lesideeën ‘Smokkel en spionage’
Pagina’s van het educatieproject
Ga terug naar de startpagina Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Ga naar de pagina Algemeen en mobilisatie
Ga naar de pagina Vluchtelingen
Ga naar de pagina Doodendraad
Ga naar de pagina Vliegtuigen, bommen en zeemijnen
Ga naar de pagina Op rantsoen
Ga naar de pagina Anti-annexatie