Port Zélande

De toeristische aantrekkingskracht van Zeeland deed het aantal vakantieparken in de provincie flink groeien. Een projectontwikkelaar creëerde aan de Brouwersdam een vakantiedorp met Zuid-Franse allure: Port Zélande. Het park, waarbij zich ook een jachthaven bevindt, werd in 1990 in gebruik genomen.

Groei aan vakantieparken

Na 1980 heeft de bouw van vakantieparken in Zeeland een hoge vlucht genomen. Het is een teken van de toegenomen welvaart, anders kan het niet worden gezien. Veel vakantiegangers die tot dan toe de voorkeur gaven aan tent of caravan, lieten zich verleiden tot de investering in een vakantiehuis. Met als gevolg dat de kuststroken van de Zeeuwse eilanden op luchtfoto’s nu vele nieuwe dakpannen laten zien. Bij Cadzand, Nieuwvliet, Breskens, Hoofdplaat, Zoutelande, Domburg, Vrouwenpolder, de Veerse Gatdam, Westenschouwen en Renesse. Niet iedereen is echter blij met deze witte schimmel, zoals de vakantiedorpjes wel denigrerend worden genoemd.

Port Zélande aan de Brouwersdam. Wie even in Zuid-Franse sferen wil verkeren maakt er meteen halt.

Port Zélande aan de Brouwersdam. Wie even in Zuid-Franse sferen wil verkeren maakt er meteen halt.

Spanningsveld

Zon, zee en zandstranden. Dat zijn de drie belangrijkste elementen die Zeeland zo aantrekkelijk maken. Zowel voor bezoekers uit eigen land als uit het buitenland. Zeeland is een echte recreatieprovincie. Jaarlijks boekt het Deltagebied zo’n 17 miljoen overnachtingen. Dat is goed voor een jaaromzet van ruim 900 miljoen euro. Begin 2000 waren er maar liefst 214 hotels/pensions, 65 complexen met zomerhuizen, 182 campings en 350 minicampings te vinden in de zonnigste provincie van Nederland.

Niet iedereen is blij met deze groei van inwonertallen van de kustgebieden. De druk op sommige (natuur)gebieden wordt soms wel erg groot. Een fiks deel van de provincie leeft echter van de toeristen, dus het spanningsveld tussen rust en ruimte en massatoerisme blijft.

Moderne vakantiewoningen

Projectontwikkelaar René Coltof heeft zich met de formule eerst verkopen, dan bouwen aan de Nederlandse kust een van de slagvaardigste recreatieondernemers in de jaren 1980-2000 getoond. In Port Zélande aan de Brouwersdam tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee prijkt zijn naam op de gevel van de bij de entree gesitueerde Brasserie/friterie Petit Paris. Niet voor niets beschouwt de projectontwikkelaar Port Zélande als het absolute hoogtepunt van wat hij aan de Zeeuwse kust heeft doen verrijzen. Met dien verstande: volgens de provinciegrens hoort het vakantiedorp bij Zuid-Holland, maar qua ligging in de Deltawateren en toeristische activiteiten hoort het bij Zeeland.

Franse Rivièra?

Architect Martijn Zeelenberg heeft het geheel van 722 vakantiewoningen een Zuid-Franse uitstraling meegegeven. Dat zie je aan de pasteltinten, de vele galerijen, de boogramen. De knipoog naar het Zuid-Franse watersportdorp Port Grimaud is overduidelijk. De naamgeving laat ook niets te raden over. Avignon, Nice, Monaco en St. Tropez zijn voorbeelden van gebruikte namen voor de verschillende typen woningen.

Altijd zomer

Gelegen in het Grevelingenmeer bood het in 1990 in gebruik genomen vakantiedorp de gelegenheid ook aan de watersporters te denken. Marina Port Zélande biedt ruimte voor 850 zeiljachten en motorboten. Centraal in het dorp ligt het complex Gran Place, een overdekt plein met terrasjes, winkels, palmbomen en klaterende fonteinen. Daar is het altijd zomer, ook als de Zeeuwse weergoden even niet meewerken. Het tropisch golfslagbad en sauna’s verdrijven elke gedachte aan regen en wind.

Monument van de toekomst

Port Zélande is een vakantiedorp, dat internationaal de aandacht trekt. Veel Duitse en Belgische rustzoekers hebben er hun stek gevonden. Hoewel je verschillend over dit soort grootschalige toeristische ontwikkelingen in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta kunt denken heeft de creatie van architect Zeelenberg alles in zich om historie te schrijven. Het dorp wordt nu al getipt als monument van de toekomst, dat laat zien hoe er aan de Zeeuwse kust een klein stukje Frankrijk werd verwezenlijkt.