De Lasloods in Vlissingen

De als ‘De Lasloods’ bekend staande constructiehal in Vlissingen werd in 1956 in gebruik genomen. Drie jaar later werd het aannemersbedrijf dat de hal liet bouwen een dochtermaatschappij van De Schelde. Sinds die tijd werden in de loods werkzaamheden uitgevoerd voor Schelde Montage. In 2012 kwam het gebouw leeg te staan.

De Lasloods anno 2015 (foto Lex de Meester).

De Lasloods anno 2015 (foto Lex de Meester).

Constructiehal

De Lasloods aan de Prins Hendrikweg in Vlissingen begon zijn bestaan als constructiehal. Hij werd gebouwd in de jaren 1955 en 1956 voor het aannemersbedrijf NV Bijker’s Aannemingsbedrijf (BAB), dat gevestigd was aan de IJsselwerf in Gorinchem. De onderneming startte op dat moment een nieuwe constructie- en montageafdeling in Zeeland en liet daarvoor een constructiehal bouwen aan de Binnenhaven. De hal werd ontworpen door architect M.J.J. van Beveren. Aannemer J.A. Letzer tekende voor de bouw. Deze kreeg zijn beslag op het terrein van de Vlismar, de voormalige petroleummaatschappij en asfaltfabriek in Vlissingen. De constructiehal werd op 3 november 1956 officieel geopend door de commissaris der Koningin.

Het gebouw werd ontworpen met grote raampartijen tussen stalen spanten en een betonnen cassettedak. Deze zijn nog intact, evenals de bovenkraan.

De Schelde

De maatschappij De Schelde in Vlissingen had reeds een aanzienlijk financieel belang in Bijker’s Aannemingsbedrijf toen de laatste in 1959 een volledige dochtermaatschappij van De Schelde werd. Per 1 mei 1964 werd ook de naam veranderd. Het bedrijf ging Schelde Montagebedrijf NV heten. De montagewerkzaamheden werden in Vlissingen uitgevoerd, het hoofdkantoor stond in De Meern. Daarna onderging het bedrijf nog verscheidene naamsveranderingen. Als Team Industrial Services Netherlands vertrok het in 2012 naar een nieuw gebouw elders in Vlissingen.

Herbestemming

De constructiehal werd na een aantal jaren leeg te hebben gestaan, verkocht aan particulieren en zal worden herbestemd voor maritieme, culturele en culinaire activiteiten onder de naam ‘De Lasloods’. Voorproefjes op de culturele bestemming werden al genomen door het kunstenaarsinitiatief ‘If Paradise is Half as Nice’, dat werkt en exposeert in leegstaande industriële gebouwen. En met de muziektheaterproductie Saul, geschreven door Rob de Graaf, die in het kader van het Zeeland Nazomerfestival 2015 in de loods werd uitgevoerd.