Punk, metal en Bløf

Na het begin van de popmuziek met de rock-‘n-roll in de jaren vijftig ontwikkelden zich in de jaren zestig nieuwe muziekstijlen. Ook in de jaren zeventig deed Zeeland volop mee. Nieuwe popgroepen werden opgericht en de punkbeweging liet evenzeer zijn sporen na. De jaren tachtig brachten succesvolle metalbands. En in 1992 begon de zegetocht van Zeelands meest populaire band: Bløf.

Nieuwe groepen en… punk

De jaren zeventig van de twintigste eeuw brachten nieuwe Zeeuwse popgroepen, zoals de Mailer Mackensie Band (Wemeldinge), Barneby (Goes), Melrose Abbey (Zuid-Beveland) en Link (Terneuzen). Ook de punk ging eind jaren zeventig niet onopgemerkt aan Zeeland voorbij, met bandjes als Monroe (Vlissingen) en de Rufters (Middelburg). Vooral de laatste band was politiek getint. Net als de Engelse punkbeweging, die hoofzakelijk links-arbeideristisch en anarchistisch van aard was.

Melrose Abbey in 1975, met van links naar rechts: Johan Wattel, Bill Bouman, Bram van de Velde, Kees Schipper en Harry Rentmeester.

Melrose Abbey in 1975, met van links naar rechts: Johan Wattel, Bill Bouman, Bram van de Velde, Kees Schipper en Harry Rentmeester.

Metal

De jaren tachtig brachten een band als Gorefest uit Goes. Deze metalband was volgens sommigen zelfs de meest succesvolle band in dat genre in Nederland. Gorefest genoot wereldwijde belangstelling en had vele buitenlandse optredens, onder meer in Noord- en Zuid-Amerika. In 1999 hield de groep op te bestaan. Zanger Jan Chris de Koeijer heeft Gorefest sinds 2004 echter nieuw leven in geblazen.

Meer en minder succesvol

Constanten zijn nog steeds bestaande rockbands als Surrender, die ook in Zuid-Bevelands dialect zingen, en de Juke Joints. Meer kortstondig was het succes van Charmin’ Children uit Hulst. Zij speelden in op de zogenaamde ‘Manchester sound’ van eind jaren tachtig.

Charmin’ Children, Hulst, 1991 (foto Henk Postma). Van links naar rechts: Evelien Lambert, Rob Parre en Jan-Bart Meijers.

Charmin’ Children, Hulst, 1991 (foto Henk Postma). Van links naar rechts: Evelien Lambert, Rob Parre en Jan-Bart Meijers.

En natuurlijk bovenal Bløf

Bløf is in Nederland ontegenzeggelijk de meest succesvolle Zeeuwse popgroep ooit. De Nederlandstalige popmuziek van de band spreekt een breed publiek aan. Het Middelburgse kwartet werd in 1992 opgericht en bestaat uit Paskal Jakobsen (zang, gitaar), Peter Slager (basgitaar, zang), Bas Kennis (toetsen) en Norman Bonink (drums). Deze laatste en enige niet-Zeeuw in de band vervangt de in 2001 bij een verkeerongeval overleden Chris Götte, die op zijn beurt in 1997 Henk Tjoonk verving.

Aan de kust

Het eerste album van Bløf, het in 1994 in eigen beheer opgenomen Naakt Onder De Hemel, verscheen begin 1995. Ze kregen er de Aanmoedigingsprijs Jong Zeeuws Talent op het gebied van Kunsten of Wetenschappen voor (1996). De van dit album getrokken single Aan de kust werd zo ongeveer het alternatieve Zeeuwse volkslied.