Beat en daarna
Popmuziek in Zeeland in de jaren zestigNadat ook in Zeeland in de jaren vijftig de rock-‘n-roll navolging kreeg en de eerste popbands werden opgericht, ontwikkelden zich tal van nieuwe muziekstijlen. Na de beat werd meer experimentele muziek populair.
Hippiegroep
In Zeeland evolueerden Johnny And The Blue Jeans in Group 69 en Group 69 Sect. Ze verwierven zelfs landelijke bekendheid en werden nog beroemder met de opvolger daarvan: Dragonfly. Min of meer ontdekt door de dichter Hans Verhagen maakte deze ‘hippiegroep’ twee grammofoonplaatjes in 1968. De groep was ook diverse malen op de televisie te bewonderen en had optredens in binnen- en buitenland. Meerdere malen speelden ze samen met een beroemde act als Pink Floyd. Andere Zeeuwse bandjes uit die tijd waren bijvoorbeeld The Skybolts (Vlissingen), Flarth (Middelburg/Vlissingen) en Mooch (Goes).
Underground
Muziekstijlen volgden elkaar snel op. Na de beat werd minder commerciële muziek, ook wel underground genoemd populair. Het waren “langharige” groepen die wederom naar Amerikaans voorbeeld meer progressieve, experimentelere muziek lieten horen.
Vaak werd in de openlucht opgetreden. Denk aan wereldberoemde popfestivals als Monterey Pop (1967) en Woodstock (1969) in Amerika en het Holland Pop Festival (in het Kralingse Bos bij Rotterdam, 1970). En in Zeeland bijvoorbeeld Music in the Park (op het Middelburgse Molenwater, 1970).
Shocking Blue
Echte undergroundbands in Nederland waren onder meer Group 1850, The Zipps en Zen. In Zeeland waren het naast de hierboven reeds genoemde Dragonfly bijvoorbeeld de groepen St. Giles System en Universal Delight.