Terug naar de middeleeuwen

Verslag van het vertelcafé 'Bier in Zeeland' tijdens Middeleeuws Festival in Slot Oostende
nieuws Redactie Zeeuwse Ankers, gepubliceerd op

Voor één dag kregen we op 5 juni 2017 een glimp van hoe Goes er uit zou kunnen hebben gezien gedurende de middeleeuwen. Stichting Historisch Slot Oostende organiseerde het Middeleeuws Festival: er was muziek, je kon meedoen aan een stoomcursus boogschieten, er was eten en drinken, er was gezelligheid. Zo ook in de gewelven van het slot, dat voor de dag dienst deed als Vertelcafé. Onderwerp: bier!

Ariël Meeusen (biercoach) vertelde over de geschiedenis van bier, vanaf de vroegste gebruiken tot die van nu. Hij wist onder andere te vertellen dat de smaak van bier in de middeleeuwen minder ‘flauw’ is dan vaak gedacht wordt. Hij schonk een Rodenbach Grand Cru, die het tegendeel bewees: het friszure van dit bier komt sterk door in de geur en in de smaak, en het heeft een alcoholpercentage van 6%.

Ook had Ariël interessante wetenswaardigheden over bier in Zeeland – zo had Westdorpe vroeger een veel hogere cafédichtheid dan je zou vermoeden.

Jens van Stee (brouwmeester Slot Oostende/Emelisse) ging in op hoe de biermarkt er vandaag de dag uit ziet, en wat dat betekent voor zijn beroep. Hij vertelde over hoe er een trend te zien is waarbij het bekende pilsje naar de achtergrond verdwijnt en steeds meer mensen speciaal bier (of: craft beer) beginnen te drinken. Dit heeft ertoe geleid dat brouwers met steeds interessantere smaken zijn gaan experimenteren en het zijn hierbij vooral de kleine brouwers (ook wel: microbreweries) die hier het beste in slagen. In ieder geval heeft het geleid tot veel creativiteit. Jens serveerde Gouden Gans (Slot Oostende), een doordrinkbare tripel van 8% die fruitig zoet is en een kruidige afdronk heeft.

De opkomst van speciaal bier heeft dus niet alleen geleid tot de introductie van nieuwe smaken, maar heeft ook tot gevolg gehad dat men teruggreep op de smaken van vroeger.

Brouwmeester Jens van Stee vertelt over de opkomst van speciaal bier.

Brouwmeester Jens van Stee vertelt over de opkomst van speciaal bier.

Op het plein was er onder andere een demonstratie boogschieten.

Op het plein was er onder andere een demonstratie boogschieten.