Special Slag om de Schelde in Borsele

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 26/10/2019 - 26/10/2019

De gemeente Borsele heeft allerlei historische monumenten, veel daarvan hebben onder de gevolgen van de oorlog en de Slag om de Schelde geleden of zijn daardoor zelfs verloren gegaan. Twee van die historische monumenten hebben een bijzondere rol gespeeld bij de bevrijding van de Zak van Zuid-Beveland: Fort Ellewoutsdijk aan de zeedijk van de Schelde en de Berg van Troje aan de rand van het beschermd dorpsgezicht Borssele. Tijdens de Special ‘Slag om de Schelde’ wordt deze historische slag gevierd en kunt u de monumenten met eigen ogen ontdekken.

De Berg van Troje

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier het hoofdkwartier van de 1e Abteilung Artillerie-Regiment gevestigd. De Hospitaalbunker is tijdens deze Special opengesteld voor publiek. Deskundige rondleiders vertellen u alles over de geschiedenis van dit historische verdedigingswerk. Om 13.45 uur vindt bij de hospitaalbunker een ceremonie plaats onder begeleiding van doedelzakspelers en zal er in het kader van de herdenking van de Slag om de Schelde een herdenkingsplaat worden onthuld.

Adres: Monsterweg, 4454 AA Borssele
Openstelling: 13.00 tot 16.00 uur

Fort Ellewoutsdijk

Tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Duitse bezetters een mitrailleurbunker op het fort. Vanaf deze positie kon de Schelde worden bewaakt en zo nodig verdedigd. Binnen een paar kazematten zijn exposities ingericht. Rondleiders laten je het bijzondere verhaal van het fort herbeleven. In gewelf nr. 9 wordt een film vertoond en in gewelf nr. 11 kan een interactieve opdracht met social media worden gedaan over de vrijheid van meningsuiting.

Adres: Fortweg 2, 4437 AP Ellewoutsdijk
Openstelling: 09.00 tot 16.00 uur

Meer informatie