Nationale Museumweek 2019

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 08/04/2019 - 14/04/2019

Van 8 t/m 14 april 2019 vindt de vijfde Nationale Museumweek plaats met als thema: ‘Ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt!’

Ruim 400 musea door het hele land zetten hun pronkstukken in de schijnwerpers en organiseren bijzondere activiteiten. Dertien musea in Zeeland doen mee en hun pronkstukken zijn dichterbij dan je denkt!


Rondleiding Pronkstukken
Museum Veere, Kaai 25-27, Veere
woensdag 10 april en zaterdag 13 april
14.00 uur
Tijdens de Nationale Museumweek leidt Ton Thiebosch je langs het ‘verborgen goud’, de pronkstukken van Museum Veere. De rondleiding is gratis met een entreekaartje voor het museum. Aanmelden kan op de dag zelf aan de balie. Vol is vol. Maximaal 20 personen per groep.


Laat je Zeeuwse streeksieraden en juwelen taxeren
Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, Goes
woensdag 10 april
11.00 tot 16.00 uur
Heeft u nog streeksieraden of juwelen, mogelijk geërfd van een oudtante of oma? Bent u altijd benieuwd geweest naar de achtergrond of de waarde ervan? Dan moet u deze dag bezoeken! Denk bij streeksieraden aan broekstukken, paardemessen, voorhoofdsnaalden, bloedkoraal, granaat, spanen dozen, mutsspelden, bellen, etc. De taxateurs Jeroen de Kuyper en Henri van Maanen van het Zeeuws Veilinghuis kunnen u er meer over vertellen. U kunt deze dag ook andere juwelen en horloges laten beoordelen. Dat gebeurt door Robin Peters. Hij is o.a. diamantexpert en taxeerde ook voor het TV programma ‘Tussen kunst en kitsch’. De taxatie vindt plaats in de educatieruimte van het museum van 11.00 tot 16.00 uur. Bij een taxatie is de toegang tot het museum gratis.


Maak iets mooi van goud en glitters
Zeeuws Museum, Abdij(plein), Middelburg
9 t/m 11 april
Maak een gouden vriendschapsbandje of een glitter caleidoscoop! De kinderworkshops worden begeleid door vrijwilligers in de werkplaats van het Zeeuws Museum. De activiteiten tijdens de Museumweek zijn gratis. Voor de kinderworkshop is geen inschrijving nodig, tussen 13.30 uur en 15.30 uur is er open inloop. Gratis entree t/m 18 jaar, voor Museumkaarthouders, Vrienden van het Zeeuws Museum en studenten University College Roosevelt. Entree voor volwassenen is €11,- per persoon.

Familierondleiding Goud en Portret
Zeeuws Museum, Abdij(plein), Middelburg

12 t/m 14 april
Familierondleiding met bijzondere verhalen, bij portretten van personen en families geschilderd door Zeeuwse meesters van de Gouden Eeuw. Met als activiteit: teken en kleur een gouden lijstje voor jouw selfie. De familierondleiding start om 13.30 uur en duurt tot 14.30 uur. De activiteiten tijdens de Nationale Museumweek zijn gratis. Voor de familierondleiding is inschrijven noodzakelijk via: rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl of (0118) 653 000. Er kunnen maximaal 15 personen met de rondleiding mee. Gratis entree t/m 18 jaar, voor Museumkaarthouders, Vrienden van het Zeeuws Museum en studenten University College Roosevelt. Entree voor volwassenen €11,- per persoon.


Gratis rondleiding tentoonstelling Kaspar Müller
Vleeshal, Markt 1, Middelburg
zondag 7 april 12.00 uur
vrijdag 12 april 14.00 uur
Tijdens de Nationale Museumweek is in de Vleeshal de eerste institutionele solotentoonstelling van Kaspar Müller (1983, Schaffhausen) in Nederland te zien. Voor deze tentoonstelling speelt Müller met de vraag wanneer een kunstenaar een overzichtstentoonstelling mag hebben; hij presenteert zijn retrospectief nu en brengt een brede selectie werken van de laatste tien jaar bij elkaar.
Typerend voor Müller is de overdaad aan objecten en beelden, die aan de toeschouwer worden gepresenteerd zonder categorisering of volgorde. Het enige waarin zij overeenkomen is hun vreugdevolle verscheidenheid en heterogeniteit. De dingen die Müller maakt, bevatten iets onuitspreekbaars, vreemds en ontroerends. Ze vieren de onzekerheden en tegenstrijdigheden in het leven en vragen het publiek hierover na te denken.
De rondleiding is gratis en aanmelden is niet nodig.


Gratis rondleiding en speurtocht voor kinderen
Bevrijdingsmuseum Zeeland, Coudorp 41, Nieuwdorp
1 t/m 14 april
Tijdens de Nationale Museumweek krijgen kinderen een gratis speurtocht en zijn er rondleidingen beschikbaar. Kom met je hele gezin en ontdek van alles!

Meer informatie