Dichter bij Cats

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 08/09/2018 - 23/09/2018

Brouwershaven eert ‘zijn’ dichter Jacob Cats

In 2018 is het 400 jaar geleden dat de 17de-eeuwse Zeeuwse dichter Jacob Cats debuteerde met Sinne- en Minnebeelden, het beroemde emblemataboek. Ter ere van dit jubileum is Brouwershaven, de geboorteplaats van Cats, van 8 t/m 23 september het decor voor de manifestatie ‘DICHTER bij CATS’. Een beeldend, muzikaal en literair eerbetoon aan ‘vadertje Cats’.

Jacob Cats was een van de literaire ‘grote vijf’ uit de Gouden Eeuw. Naast dichter en schrijver was Cats ook bestuurder en staatsman. Om deze Brouwse beroemdheid te herdenken én eren, biedt Brouwershaven twee weken lang een gevarieerd programma, waarin op uiteenlopende manieren het leven en werk van Cats wordt belicht, met bijzondere aandacht voor zijn literaire kwaliteiten.

Het hoofdpodium voor de manifestatie is de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. Ook in het Brouws Museum wordt aandacht geschonken aan Cats 400 jaar dichter. De manifestatie loopt van 8 september t/m 23 september. De organisatie is in handen van Stichting Cultuur & Erfgoed Brouwershaven, Brouws Museum en de ZB.

Grande finale

De afsluiting van de manifestatie ‘Dichter bij Cats’ vindt plaats op zondag 23 september en wordt ingeleid door professor Johan Koppenol. Koppenol legt momenteel de laatste hand aan een wetenschappelijke biografie over Cats. In zijn lezing gaat hij dieper in op de literaire kwaliteiten van Cats als een van de ‘grote vijf’ uit de Gouden Eeuw, naast Bredero, Vondel, Hooft en Huijgens. Ook zal Koppenol aandacht schenken aan de (veranderde) waardering voor Cats’ werk door de eeuwen heen.

Aansluitend aan de lezing van Johan Koppenol vertolkt een Zeeuws gelegenheidsensemble op geheel eigen wijze liederen uit de ‘Klagende Maeghden’ van Cats. Tijdens het optreden zal ook gebruik worden gemaakt van het prachtige kerkorgel van de Grote of Sint Nicolaaskerk. Na afloop is het pop-up musuemcafé geopend voor een hapje en een drankje.

De manifestatie ‘Dichter bij Cats’ is de eerste gezamenlijke activiteit van het Brouws Museum en Stichting Cultuur & Erfgoed Brouwershaven. Aan een vervolg wordt al volop gewerkt. Tijdens het slotprogramma zal ook een doorkijkje worden gegeven naar de toekomstplannen voor de Grote of Sint Nicolaaskerk en de ideeën voor een permanente erfgoedbeleving over de Gouden Eeuw van Brouw.

Het programma op zondag 23 september start om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur) en duurt tot circa 17.00 uur. Voor de lezing en het concert geldt een vrijwillige bijdrage van de bezoekers. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

Gelijktijdig aan de manifestatie ‘DICHTER bij CATS’ is in de kerk een reprise van de tentoonstelling ‘Watersnoodramp Brouwershaven’ te zien.

Cats in de spotlight
Ook op andere plekken in Zeeland wordt aandacht besteed aan het 400-jarig dichterschap van Jacob Cats. Zo is van 4 t/m 29 september in het Zeelandpaviljoen van de ZB in Middelburg (eerste verdieping) een tentoonstelling met 17de-eeuwse en originele werken van Jacob Cats.

Meer informatie