Bevrijdingsfestival Zeeland

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 05/05/2022

Op 5 mei vindt in Vlissingen weer het Bevrijdingsfestival Zeeland plaats.

Muziek

Er staan zes muziekpodia voor je klaar met een reeks aan topartiesten en bands. Enkele grote namen dit jaar zijn: MEAU, Alain Clark, Roxeanne Hazes, Ashafar, Mason en Duncan Laurence. Het volledige programma en de line-up vind je hier.

Vrijheidscollege Ferry Zandvliet

Ferry Zandvliet (1978) stond op 13 november 2015 in de Parijse concertzaal Bataclan, waar drie terroristen 89 mensen doodschoten en honderden gewonden maakten. Het Vrijheidscollege van Ferry gaat over wat het betekent om op de vlucht te moeten slaan, om alles achter te laten en te zoeken naar een plek waar je veilig bent. Hij vertelt hoe je dan op mensen moet kunnen bouwen, vertrouwen en hoe dat gegeven soms uit onverwachte hoek komt. Het Vrijheidscollege van Ferry vindt op 5 mei plaats in het Scheldehof. Er is beperkt plaats, kijk hier hoe je je kunt aanmelden.

H.M. van Randwijklezing

De H.M. van Randwijklezing wordt dit jaar uitgesproken door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Het thema is ‘Vrijheid, wat mag het kosten?’ De lezing vindt plaats op 5 mei om 11:00 uur in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Hij is reeds uitverkocht, maar is ook te volgen via Omroep Zeeland (rechtstreeks op tv en online).

Theatervoorstelling TINTEN

In onze maatschappij worden steeds meer racistische structuren blootgelegd, maar het debat raakt snel verhit. Mensen worden boos, blijven haken op details en luisteren niet naar elkaar. TINTEN is een solovoorstelling en dialoog ineen waarin het publiek op een eerlijke en kwetsbare manier meegenomen wordt in iemands persoonlijke verhaal. Van heel dichtbij. De voorstelling TINTEN wordt op 5 mei zes keer uitgevoerd en vindt plaats in de Bestevear, Dok van Perry 31. Reserveer hier je gratis ticket. Per voorstelling is er maar plek voor 30 personen, dus wees er snel bij!

Dialoogtafel De geur van bruine bonen

Betekent de vrede die in 1945 is getekend evenveel vrijheid voor iedereen? Henna Goudzand Nahar, schrijfster van ‘De geur van bruine bonen’ jaagt daarover op 5 mei het gesprek aan tijdens een dialoogtafel bij boekhandel ’t Spui in Vlissingen. Deelname aan de dialoogtafel en een Surinaamse bruine bonen maaltijd is gratis, aanmelden is verplicht en kan via de website van de ZB. Inloop vanaf 17.00 uur, afsluiting om 19.00 uur.

Vrijheidsmaaltijd in Vlissingen

Op 5 mei organiseert Stichting Oorlogsjaren een vrijheidsmaaltijd in Cinecity. Om 12.30 uur start de heer John Brosens, schrijver van meerdere boeken ook over Vlissingen in de oorlog, met een presentatie. Vervolgens wordt de Vrijheidsmaaltijd gepresenteerd in het Cine Café. Een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken, thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. Voor €14,50 p.p. (inclusief lunch en drankjes) kan jij hierbij zijn. Meer informatie vind je hier.

Vrijheidsmaaltijd in Oost-Souburg

In Oost-Souburg organiseert de Stichting Oorlogsjaren op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd. Als gast is de heer Wim de Meij uitgenodigd, die in een korte lezing iets zal vertellen over de oorlogsjaren in Souburg en Ritthem. Locatie: de Kwikstaart, Nagelenburgsingel 2 4388 KK Oost Souburg. Tijd: 12.00-14.00 uur (inloop vanaf 11.30 uur). Kosten voor deze lunch bedragen € 7,50 inclusief 2 drankjes. Aanmelden en betalen graag voor 1 mei. Meer informatie daarover vind je hier.