Open Dag SCEZ

activiteit Erfgoed Zeeland, 08/09/2018 - 08/09/2018

Na het succes van voorgaande jaren organiseert de SCEZ ook dit jaar een open dag in het eigen gebouw Het Schuitvlot in Middelburg. Zaterdag 8 september 2018, tijdens de Open Monumentendag met als thema ‘In Europa’, zijn de deuren weer geopend van het Zeeuws Archeologisch Depot en de ondergrondse Koude Oorlog-bunker, de voormalige commandopost van de dienst Bescherming Bevolking.

Immaterieel erfgoed in Europees perspectief
Tijdens de open dag staat het immateriële erfgoed van Zeeland centraal en kijkt de SCEZ ook over de grenzen. Die dag vinden er in Het Schuitvlot tussen 10.00 en 17.00 uur diverse activiteiten plaats rondom ambachten, tradities, dialecten en familienamen aan de hand van korte pop-up lezingen, demonstraties en hands-on activiteiten.

Tijdens deze dag zal onder andere de adviseur streektalen Veronique De Tier uitleg geven aan de geschiedenis van familienamen. Jan Kuipers geeft een pop-up lezing over het Middelburgs Hostiewonder. De geschiedenis van de Zeeuwse bolus komt aan bod en vanzelfsprekend is de Monumentenwacht met een informatiestand aanwezig. Ook voor kinderen worden activiteiten georganiseerd.

Benieuwd naar je eigen familienaam?
Op de open dag kun je op bepaalde tijdstippen terecht in de ‘namenkraam’, waar je meer te weten kunt komen over wat je familienaam oorspronkelijk betekende en waar hij nu nog voorkomt. Ook kun je er een familienamenkaart krijgen met de regionale verspreiding ervan. Wil je zeker zijn dat je naam aan bod komt, stuur deze dan vooraf in naar intzeeuws@scez.nl. Op de open dag kun je je familienamenkaart dan afhalen in de ‘namenkraam’.

Het Schuitvlot
De huisvesting van de SCEZ is er een met geschiedenis. In de jaren zestig van de vorige eeuw is het pand gebouwd als brandweerkazerne, bovenop een betonnen bunker. Onder leiding van een gids is deze te bezichtigen. In de bunker is ook een korte film te zien over de opening van de kazerne in 1967.

Praktische informatie

Locatie: Het Schuitvlot, Looierssingel 2, Middelburg
Datum: zaterdag 8 september 2018
Tijd: 10.00-17.00 uur
Gratis toegang

Meer informatie