Black Achievement Month

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 01/10/2019 - 31/10/2019

De Black Achievement Month komt voor de eerste keer naar Zeeland. Tijdens de maand oktober wordt via exposities, debatten, lezingen, literatuur, muziek en film aandacht besteedt aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de Nederlandse samenleving.

In 2016 heeft het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) besloten de maand oktober uit te roepen tot de Black Achievement Month. Na het succes in de Randstad komt de BAM dit najaar voor het eerst naar Zeeland.

Een greep uit de evenementen:

– Donderdag 3 oktober organiseert Drvkkery Middelburg de eerste editie van ‘Woordwaarde’ met Babs Gons (winnaar Black Achievement Award 2018, categorie kunst en cultuur).

– Zaterdag 5 oktober is de expositie ‘Zwarte Uitvinders’ te zien tijdens de Wetenschapsdag in de ZB.

– Woensdag 9 oktober is het landelijke symposium ‘Waarom vrijheid niet wachten kon’ in de Burgerzaal van het stadhuis van Middelburg. Centraal staat het onderzoek van dr. Kwame Nimako naar het parlementair debat in Nederland dat vooraf ging aan de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in 1863.

–  Vrijdag 25 oktober vertoont Cinema Middelburg ‘Amazing Grace’, een documentaire over de vorig jaar overleden zangeres Aretha Franklin.

Kijk voor een volledig overzicht van alle activiteiten en meer informatie op de website van Four Freedoms.

Black Achievement Month wordt in Zeeland georganiseerd door Provincie Zeeland en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland i.s.m. NiNsee, Gemeente Middelburg, Zeeuws Archief, UCR, Stichting Monument Middelburg, De Drvkkery, Cinema Middelburg, HZ Cult, Kunstbende Zeeland en MuZEEum.