Het DNA van Zeeland: De Willem Ruys – Ad van den Burgh

Je moet marketing-cookies accepteren om deze video te bekijken.

Het schip werd tussen 1938 en 1947 in Vlissingen gebouwd als passagiersschip voor de Koninklijke Rotterdamse Lloyd. Als gevolg van materiaalschaarste heeft het schip zeven jaar lang op de helling in de Vlissingse binnenstad gestaan. Het schip werd genoemd naar de directeur van Rotterdamse Lloyd, Willem Ruys (in de oorlog gefusilleerd).

Op 1 juli 1946 werd de Willem Ruys gedoopt en te water gelaten. Zijn eerste reis ving aan op 2 december 1946. Het vervoerde veel repatrianten vanuit Nederlands-Indië, en emigranten naar Australië en Nieuw-Zeeland. Sinds het schip in 1964 werd verkocht aan de Italiaanse reder Lauro Line, is het een fulltime cruiseschip geworden. Het werd genoemd naar de oprichter van de rederij, Achille Lauro.

Op 7 oktober 1985 kaapten vier mannen namens het Front voor de Bevrijding van Palestina (PLF) voor de kust van Egypte het schip, terwijl het op weg was van Alexandrië naar Port Said. De kapers vermoordden een joodse passagier in een rolstoel. Op 2 december zonk het schip voor de kust van Somalië na een brand aan boord. Op twee Britten en twee Nederlanders na konden de opvarenden het schip verlaten. Door de grote internationale bekendheid van het schip als gevolg van de kaping, was ook dit roemloze einde wereldnieuws.

Ad van den Burgh werkte op het schip in de tijd van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd. Hij vertelt zijn verhaal als matroos op het schip.

In de serie ’Zeeuws DNA in oral history’ zijn veertien video’s gemaakt die aan de hand van oral history een indruk geven van de identiteit van de Provincie Zeeland. De serie is een initiatief van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Deze video kwam tot stand in samenwerking met het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen.