Vier nieuwe Zeeland Souvenirs

nieuws Redactie Zeeuwse Ankers, gepubliceerd op

Het diverse landschap en de rijke historie van Zeeland bevatten vele verhalen. Deze zijn ondergebracht in negen iconische verhaallijnen: de Zeeuwse erfgoedlijnen. Nadat vorig jaar de eerste vier erfgoedlijnen beleefbaar zijn gemaakt met installaties en producten, is dit jaar de collectie compleet. Ontwerpstudio Foodcurators ontwikkelde in opdracht van Provincie Zeeland en in samenwerking met Erfgoed Zeeland vier nieuwe Zeeland Souvenirs.

Locatie van de Zeeland Souvenir op de dijk aan de Westerschelde.

Locatie van de Zeeland Souvenir op de dijk aan de Westerschelde.

Acht specifieke locaties verspreid over de provincie zijn deze zomer zichtbaar gemarkeerd. Elke plek vertelt een verhaal dat specifiek is voor Zeeland. De negende erfgoedlijn, Zilt en Zoet, is vertegenwoordigd in het hele project, waarbij frisse, eigentijdse food-producten zijn ontwikkeld gebaseerd op het Zeeuwse erfgoed. Reis door Zeeland en proef het erfgoed!

Vorig jaar werden al vier betekenisvolle plekken in Zeeland zichtbaar gemarkeerd. Daar zijn nu vier nieuwe locaties bijgekomen, in Sas van Gent, Sint-Annaland, op de Kruisdijkschans bij Aardenburg en bij Perkpolder. Op elke locatie wordt een verhaal verteld en is dit verhaal vertaald in een hedendaags product, een souvenir.

In het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent zijn dat de Zeeuwse Suikerwerken, tegelijk een ode aan de Zeeuwse industrialisatie van weleer en een ironisch commentaar op hedendaagse politieke vraagstukken. In streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland kunnen bezoekers zelf hun souvenir maken door een theedoek te bedrukken met folkloristische afbeeldingen. Ze maken zo een eigen ‘Zeeland’-ontwerp, een impliciete verwijzing naar de betekenis van het begrip ‘authenticiteit’ in het hedendaagse toerisme. Op de Kruisdijkschans bij Aardenburg wordt gerefereerd aan de betekenis van ‘Oranje’ en diens leiderschap in de Opstand, een voedingsbodem voor talrijke volksverhalen, waaronder de voorkeur voor oranje worteltjes. Op de dijk bij Perkpolder wordt gedroomd van de overkant, waar de kruisbessen worden geteeld waaruit het Zeeland Souvenir op deze locatie is bereid.

Bekijk een digitale kaart met de exacte locaties en openingstijden. Te bezoeken van juli t/m september 2021.

Lees meer over de acht Zeeland Souvenirs.