Oogstdemonstratie met Zeeuwse trekpaarden

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 11/08/2020 - 11/08/2020

Op dinsdag 11 augustus a.s. houdt de Stichting het Werkend Trekpaard Zeeland haar jaarlijkse historische oogstdemonstratie met 20 Zeeuwse trekpaarden en authentieke voerwagens en landbouwwerktuigen.

De demonstratie vindt plaats op een perceel tarweland aan het Groenewegje te ’s-Gravenpolder. Het perceel grenst aan de spoorlijn Goes-Hoedekenskerke. Om 14.00 uur verricht de locoburgemeester van de gemeente Borsele de openingshandeling door met een Zuid-Bevelandse menwagen geladen met schoven tarwe de eerste schoof in de dorsmachine te gooien.

De trekpaarden zijn aan het werk te zien in de oogst van tarwe. Met een tweetal zelfbinders, elk bespannen met drie trekpaarden, wordt het graan gemaaid en tot schoven gebonden. De schoven worden door ‘boerenknechts’ opgeladen en menwagens vervoeren de schoven. Daarna wordt het graan gedorst met een traditionele dorsmachine. Een aantal andere werkzaamheden wordt op een authentieke manier met de trekpaarden en boerenwagens uitgevoerd zoals: schoven mennen (opladen), stoppels bewerken met de stoppelploeg en cultivator, tarwe snijden met de zekel, werken met de rosmolen evenals met de kortmolen. Ook zal een hoefsmid aanwezig zijn voor het beslaan van paardenhoeven. De met paardenkracht aangedreven carrousel vormt een attractie voor de kinderen. Met trekpaarden bespannen voerwagens worden ingezet voor het maken van rondritten in de omgeving. Ook andere demonstraties zullen plaatsvinden zoals het gewicht raden van een paard met veulen, dorsen met de vlegel, verkoop van producten gemaakt van Zeeuwse vlegeltarwe.

Bij deze oogstdemonstratie zijn de geldende coronamaatregelen van toepassing.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 11 augustus 2020
Tijd: 14.00-18.00 uur
Plaats: Groenewegje, ‘s-Gravenpolder, parkeren kan op de aangewezen plekken en is gratis
Toegang: € 5,- voor volwassenen, € 3,- voor kinderen van 6 t/m 11 jaar, gratis voor kinderen t/m 5 jaar

Meer informatie