Nationale Archeologiedagen 2018

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 12/10/2018 - 14/10/2018

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober is er landelijk een hoop te doen rondom archeologie. En natuurlijk mag Zeeland daarin niet ontbreken, met Romeins Aardenburg, de Verdronken Dorpen en Nehalennia als archeologische hoogtepunten. Verspreid over de provincie worden er evenementen georganiseerd tussen 12 en 14 oktober. Kortom, tijdens de Nationale Archeologiedagen is er van alles te beleven voor het hele gezin in Zeeland. Een greep uit de activiteiten:

1) Duik in de Archeologie-dag in Colijnsplaat. Op 13 oktober organiseren OAS en de gemeente Noord-Beveland een dag vol (pop-up) lezingen door archeologen, rondleidingen, wandelingen en presentaties. Tussen 10.30 en 16.00 uur is er van alles te doen in Colijnsplaat. De dag begint met de onthulling van een nieuw informatiepaneel bij de Nehalenniatempel. Het toont prominent de inmiddels beroemde artist’s impression door Mikko Kriek van de antieke havenstad Ganuenta. Daar stond circa 1800 jaar geleden de originele Nehalenniatempel, maar deze rijke archeologische site rust al vele eeuwen op de bodem van de Oosterschelde. Wethouder cultuur en historie/locoburgemeester van de gemeente Noord-Beveland Pim Schenkelaars zal het informatiepaneel om 10.30 uur onthullen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Archeologiedagen.

2) De gemeente Sluis organiseert tijdens de Nationale Archeologiedagen iedere dag activiteiten en evenementen, namelijk in Aardenburg (Prehistorisch-Romeins Aardenburg), in Sluis (middeleeuws-moderne tijd) en in Groede (Conflictarcheologie bunkers, WOII). In Aardenburg kun je op vrijdag 12 oktober onder leiding van een gids een Archeowandeling lopen en het Archeologisch Museum is op die dag speciaal geopend. In Sluis kun je op zaterdag 13 oktober een Archeologiewandeling maken en na afloop het Belfort bezoeken om een bijzondere archeologische collectie te bekijken. In Groede kun je op zondag 14 oktober met een gids de Atlantikwall-bunkers bezoeken.

3) Tijdens de Nationale Archeologiedagen ontvang je korting op een spannende stadswandeling in Middelburg. Op zondag 14 oktober brengt verhalenverteller Johannes van het theatergezelschap Stadsavonturen de stadsverhalen van Middelburg tot leven. Tijdens de avontuurlijke wandeling nemen verschillende historische figuren je mee terug in de tijd. Geschikt voor jong en oud! Kijk hier voor meer informatie.

Ontdek hier alle activiteiten en evenementen in en rondom Zeeland door in de linker kolom onder Provincies ‘Zeeland’ aan te vinken.