Het DNA van Zeeland: Oud-verzetsstrijder – Marie Verbraeken-Blommaart

Je moet marketing-cookies accepteren om deze video te bekijken.

Marie Blommaart werd geboren in een rooms-katholiek bakkersgezin als oudste van acht kinderen. Ze groeide op in Lamswaarde. Op haar twaalfde verliet ze de schoolbanken en begon ze in de winkel te helpen. Eind 1942 werden Blommaarts ouders benaderd door de verzetsman Jacob Klaaijsen uit Goes met de vraag of ze een plek wisten voor een onderduiker. Zodoende raakte het gezin betrokken bij het verzet.

De oudste dochter van het gezin werd actief als koerierster. In de nazomer van 1943 werd Blommaart erop uitgestuurd om Klaaijsen te waarschuwen omdat op de boot naar Breskens iemand was opgepakt met belastende informatie over hem. Blommaart wist de verzetsman nog te waarschuwen, maar hij werd toch diezelfde avond nog opgepakt. Klaaijsen kwam terecht in een Duits concentratiekamp en overleed kort na de bevrijding. Blommaart zelf werd in het najaar van 1943 gearresteerd. Blommaart ontkende alle aantijgingen. Ze zat vijf maanden opgesloten in Kamp Haaren, waarvan drie maanden in isolatie omdat ze tijdens de verhoren niets toegaf.

In de serie ’Zeeuws DNA in oral history’ zijn veertien video’s gemaakt die aan de hand van oral history een indruk geven van de identiteit van de Provincie Zeeland. De serie is een initiatief van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Deze video kwam tot stand in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.