Het DNA van Zeeland: Opkomst van Dow Benelux – Huub Dortant
In 1962 werd besloten de fabriek van Dow Benelux in Terneuzen te bouwen. De ligging aan diep vaarwater, de beschikbaarheid van grond en arbeidskrachten vormden de reden voor het bedrijf om zich in Zeeuws-Vlaanderen te vestigen.
In 1964 startte de eerste fabriek, die polystyreen produceerde, in 1967 gevolgd door een styreenfabriek en een ethyleenoxidefabriek en in 1969 door een LDPE-fabriek. In 1970 en 1972 werd een nafta-kraker in gebruik genomen. In 1975 werd het terrein met nog eens 110 ha uitgebreid, ‘De Mosselbanken’ geheten. Een LLDPE-fabriek volgde in 1982 en in 1991 een nieuwe styreenfabriek. Het aantal personeelsleden was intussen gegroeid tot 2700, maar begin jaren negentig van de twintigste eeuw kwam er een voorlopig einde aan de groei. Huub Dortant werkte vanaf het begin bij Dow Benelux. Hij verhuisde er van Limburg naar Zeeuws-Vlaanderen voor. Hij vertelt zijn verhaal.
In de serie ’Zeeuws DNA in oral history’ zijn veertien video’s gemaakt die aan de hand van oral history een indruk geven van de identiteit van de Provincie Zeeland. De serie is een initiatief van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Deze video kwam tot stand in samenwerking met het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent.