Zeeuws DNA in oral history

In veel Zeeuwse musea zijn objecten te zien waarachter een uniek verhaal schuilgaat. Dankzij het vastleggen van deze persoonlijke getuigenissen krijgt het publiek veel meer duiding bij de Zeeuwse geschiedenis. Wanneer musea deze verhalen digitaal ontsluiten, brengen ze ‘de verborgen schatten‘ van hun museum naar het publiek toe.

In de serie ’Zeeuws DNA in oral history’ zijn veertien video’s gemaakt die aan de hand van oral history een indruk geven van de identiteit van de Provincie Zeeland. Deze ‘mondelinge geschiedenis’ is een methode van wetenschappelijk onderzoek naar het verleden op basis van mondelinge overlevering. Daarbij gaat het om het systematisch verzamelen en vastleggen van individuele herinneringen door middel van reeksen vraaggesprekken.

Het Watersnoodmuseum is deze samenwerking gestart met de andere themamusea in Zeeland: Zeeuws Museum (Middelburg), Bevrijdingsmuseum Zeeland (Nieuwdorp), Industrieel Museum Zeeland (Sas van Gent) en het MuZEEum (Vlissingen).

Wim Jonker – De Tien van Renesse

Wim Jonker vertelt over de Tien van Renesse. Tien Zeeuwse verzetsmannen (waaronder twee van zijn ooms) werden in december 1944 in het openbaar werden opgehangen door de Duitsers. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Betje Flipse – Bombardement op Westkapelle

Betje Flipse vertelt over het Bombardement op Westkapelle. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Marie Verbraeken-Blommaart – Oud-verzetsstrijder

Marie Blommaart vertelt haar verhaal over de periode in het verzet en de gevangenschap. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Huub Dortant – Opkomst van Dow Benelux

Huub Dortant vertelt zijn verhaal over de opkomst van Dow Benelux in Terneuzen. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Industrieel Museum Zeeland.

Ruud de Bruijne – Fabriekssluitingen Kanaalzone

Ruud de Bruijne over de fabriekssluitingen in de Kanaalzone in de jaren negentig. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Industrieel Museum Zeeland.

Bennie Vermandel – Stedenbouwkundige ambities Kanaalzone

Bennie Vermandel over de stedenbouwkundige ambities in de kanaalzone in de jaren zestig en zeventig. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Industrieel Museum Zeeland.

Ad van den Burgh – De Willem Ruys

Ad van den Burgh vertelt over zijn tijd toen hij werkte op het schip de Willem Ruys; een luxe cruiseschip dat jaren eerder was gebouwd op de Scheldewerf in Vlissingen. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Zeeuws Maritiem MuZEEum.

Thijs Meuldijk en Frits de Ruyter de Wildt – Grafsleutel van Michiel de Ruyter

Thijs Meuldijk erfde van zijn opa een grote sleutel in een prachtig houten kistje die de sleutel van de grafkelder van Michiel de Ruyter bleek te zijn. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Zeeuws Maritiem MuZEEum.

Herbert Sepers en Peter Feij – De Scheldestaking

Oud-medewerkers van de Koninklijke Schelde in Vlissingen Peter Feij en Herbert Sepers vertellen over de Scheldestaking in 1980. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Zeeuws Maritiem MuZEEum.

Koos Hage – Watersnoodramp

Koos Hage woonde ten tijde van de Watersnoodramp in Stavenisse en verloor zijn moeder en zusje. Hij was toen bijna 6 jaar oud.

Lenie Ike-Verboom – Watersnoodramp

Lenie Ike-Verboom woonde ten tijde van de Watersnoodramp in Schelphoek en vertelt hoe het huis waar ze met haar familie woonde werd weggeslagen door het water.

Wim Schot – Watersnoodramp

Wim Schot vertelt hoe ze tijdens de Watersnoodramp van 1953 per boot af en aan voeren naar boerderijen in de omgeving om mensen in veiligheid te brengen. In Capelle zijn op deze manier 49 mensen van de boerderij veilig naar de dijk gebracht.

Sadegh Memarian – Restauratie van wandtapijten

Sadegh Memarian over de restauratiewerkzaamheden aan de wandtapijten. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Zeeuws Museum.

André Hoogenboom – Wederopbouw van het Abdijplein (Middelburg)

André Hoogenboom over zijn vroege jeugd op en rondom het Abdijplein in Middelburg tussen de puinhopen van het oorlogsgeweld in 1940. Deze video is gemaakt in samenwerking met het Zeeuws Museum.