Uitbreiding wandelpad bunkerroute Koudekerke

nieuws Redactie Zeeuwse Ankers, gepubliceerd op

Het dorp Koudekerke op Walcheren is rijk aan erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. De overblijfselen van de oorlog, zoals een tankgracht, bunkerplaat en tien bunkers, horen bij Koudekerke. De dorpsraad heeft de handen ineengeslagen om een verborgen mitrailleurbunker weer zichtbaar te maken en het wandelpad door te trekken tot het herdenkingsmonument bij de begraafplaats. Op 11 oktober 2018 werd het nieuwe schelpenpad geopend door de heer Steketee, wethouder van de gemeente Veere.

In 2015 won de dorpsraad de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten, een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei, Provincie Zeeland en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Een compliment voor het best beheerde, behouden en meest ‘levende’ oorlogsmonument in Zeeland. De geldprijs gaf een impuls aan de ideeën voor het wandelpad. Met aanvullende bijdragen van de Gemeente Veere en de Rabobank is de onzichtbare bunker uitgegraven en het schelpenpad aangelegd.

De bestaande wandelroute langs het Landfront is met het nieuwe pad doorgetrokken, langs de tennisbanen en de begraafplaats naar het herdenkingsmonument aan de Biggekerksestraat. De mitrailleurbunker achter de begraafplaats is na de Tweede Wereldoorlog bedolven met aarde en overwoekerd door struiken en bomen. Door de bunker uit te graven is dit deel van het oorlogsverleden van Koudekerke weer zichtbaar en beleefbaar geworden. Het is een eerste stap naar verdere uitbreiding van het wandelnetwerk rond het dorp.

Meer informatie over het herdenkingsmonument en de toekenning van de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten in 2015:
video
verhaal