Religieuze middag in Waterlandkerkje

nieuws Redactie Zeeuwse Ankers, gepubliceerd op

Op 22 november jongstleden kwamen zo’n twintig geïnteresseerden bijeen om te praten over de geschiedenis van de kerk en het geloof in Waterlandkerkje en omstreken. De Hervormde Kerk in Waterlandkerkje was de aangewezen locatie voor een zogeheten verhalencafé over religie. Samen met de Stichting Hervormde Kerk Waterlandkerkje organiseerde Zeeuwse Ankers een middag in het teken van religieus erfgoed: het maandthema van het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed 2018.

Tijdens het eerste deel beet Dominee Derk Blom de spits af. Hij kon als geen ander vertellen over de geschiedenis van de Hervormde Kerk in Waterlandkerkje en het geloof in de Protestantse Gemeenschap ‘de Verbinding’ in West Zeeuws-Vlaanderen. Hij liet de deelnemers vooral kennismaken met de nevenactiviteiten van de gemeenschap, met name bij JOTA in Oostburg, het huis van ontmoeting en inspiratie. Dit leverde een interessante discussie op tussen enkele katholieke aanwezigen en de protestanten in de groep. Aan het eind van dit gesprek werd duidelijk, dat met name bij JOTA maar ook in de verschillende geloofsgemeenschappen van West Zeeuws-Vlaanderen, iedereen welkom is.

Dominee Derk Blom vertelt over de geschiedenis van 't kerkje in Waterlandkerkje (foto door Peter Nicolai).

Dominee Derk Blom vertelt over de geschiedenis van ’t kerkje in Waterlandkerkje (foto door Peter Nicolai).

Na een korte pauze vervolgde de middag met het verhaal van projectleider bij Rothuizen Architecten Kees de Jonge. Het publiek hing aan zijn lippen tijdens zijn beschrijving van de geschiedenis van het kerkgebouw van Waterlandkerkje. Overigens heeft de Hervormde Kerk van Waterlandkerkje niet altijd op dezelfde plek gestaan, een feit waarvan niet iedereen op de hoogte was. Kees vervolgde zijn verhaal met een beschrijving van het onderhoud dat Rothuizen Architecten in de laatste jaren heeft uitgevoerd aan de Hervormde Kerk. Met name het torentje was al enige tijd aan vervanging toe en is in 2012 onder handen genomen. Vanuit het publiek kwamen interessante, technische vragen over het onderhoud aan de kerk. Ook werd stilgestaan bij enkele projecten van herbestemming van kerken.

Al met al vormde het verhalencafé in Waterlandkerkje een zeer diverse maar vooral erg interessante middag, waar het publiek haar verhalen en vragen kwijt kon over religieus erfgoed.

Verslag in de PZC over het verhalencafé.