Nieuwe Ankerplaats geopend in Sas van Gent

nieuws Redactie Zeeuwse Ankers, gepubliceerd op

Sas van Gent kreeg op woensdag 6 september 2017 tijdens de opening van de nieuwe ankerplaats aldaar, wel heel bijzonder bezoek. Raymond Wauters vertolkte de rol van een Sasse scheepstrekker, die ‘het’ hier allemaal zag veranderen: hij wist van de opkomst en de hoogtijdagen van de industrialisatie, maar zag de industrie ook weer wegtrekken. Maar, besloot hij, met deze ankerplaats heeft Sas van Gent de primeur te pakken voor Zeeuws-Vlaanderen, en staat daarmee weer terug op nummer 1.

De ankerplaats in Sas van Gent, op het terras van Dockside (foto Mieke Wijnen Fotografie).

De ankerplaats in Sas van Gent, op het terras van Dockside (foto Mieke Wijnen Fotografie).

Sas van Gent heeft een boeiende geschiedenis. De plaats ontstond als gevolg van de wensen van Gent om een verbinding met de Westerschelde te hebben. Aldus geschiedde in 1562, met de aanleg van een sluis in de Sassevaart. Sas van Gent vormde de eeuwen daarna een belangrijke schakel in het oorlogsgeweld tegen de Spanjaarden en later tegen de Fransen. Sas van Gent groeide uit tot een vesting, die tot 1815 standhield. Met de aanleg van het Kanaal Gent-Terneuzen werd het een belangrijke industrieplaats en vestigden er zich grote fabrieken. Hoewel een deel van deze bedrijven ook weer verdwenen, blijft in Sas van Gent de industrie aanwezig, in de vorm van proces- en chemische industrie.

Scheepstrekker Raymond Wauters (foto Mieke Wijnen Fotografie).

Scheepstrekker Raymond Wauters (foto Mieke Wijnen Fotografie).

De ankerplaats in Sas van Gent staat op het terras van Dockside. Vroeger was dit een ambtswoning van Rijkswaterstaat, maar het pand werd heringericht voor deze nieuwe, culinaire, functie. Vanaf deze plek zijn belangrijke locaties uit de verhalen van de klapbank te zien: het kanaal, de oude suikerloods van één van de Sasse suikerfabrieken waarin het Industrieel Museum Zeeland zich vestigde, en overblijfselen van de vestingwerken.

De ankerplaats in Sas van Gent is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Zeeuwse Ankers, gemeente Terneuzen, Dockside, Industrieel Museum Zeeland en de Heemkundige Kring Sas van Gent.

Deze ankerplaats is de vijfde ankerplaats van Zeeuwse Ankers. De andere ankerplaatsen zijn te vinden in Yerseke, Dreischor, Borssele en Kamperland.

Sas van Gent is een knooppunt van verhalen die de plaats en de regio gevormd hebben, en deze verhalen wordt bij deze eer toegedaan door de plaatsing van een ankerplaats met een klapbank. Klapbanken stonden vroeger op centrale plekken in Zeeuwse dorpen en steden, en men ‘klapte’ hier met elkaar over het nieuws van alledag en verhalen uit de gemeenschap.

Raymond Wauters, Bennie Vermandel (Industrieel Museum Zeeland), Bart Hoogstad (Dockside) en Burgemeester Lonink van Gemeente Terneuzen (foto Mieke Wijnen Fotografie).

Raymond Wauters, Bennie Vermandel (Industrieel Museum Zeeland), Bart Hoogstad (Dockside) en Burgemeester Lonink van Gemeente Terneuzen (foto Mieke Wijnen Fotografie).

Schepen trekken door de sluis, het kanaal draagt ons naar zee
Door hard labeur vaart uit de vesting de geur van suiker mee

(dichtregel op de bank door Jan J.B. Kuipers)