Lezing De Zeeuwse reis van prins Willem V

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 15/03/2020 - 15/03/2020

Anna de Bruyn, conservator Zelandia Illustrata bij het Zeeuws Genootschap, houdt op zondag 15 maart in Museum Veere een lezing over de reis door Zeeland van stadhouder Willem V in 1786.

In de zomer van 1786 reist Prins Willem V van Oranje, de laatste erfstadhouder, met zijn gezin door Zeeland. Dit is niet zomaar een prinselijk plezierreisje, maar vooral een politieke promotietour om sympathie te winnen voor zijn bewind. Het is de woelige patriottentijd en zijn stadhouderlijke positie is alles behalve zeker. Willem V wordt vorstelijk onthaald. Per schip en per koets reist hij over Walcheren en Zuid-Beveland. Daar laten de inwoners hem het mooiste en opzienbarendste zien wat hun dorpen en steden te bieden hebben. Niettemin leidt het bezoek van de stadhouder hier en daar tot onrust en opstootjes tussen de patriotten en prinsgezinden. De lezing volgt de vorstelijke reis door de ogen van prins Willem V. Welke bezienswaardigheden bezoekt hij? Wat maakt hij mee? Aan de hand van sfeervolle afbeeldingen en interessante en amusante anekdotes worden zijn belevenissen gereconstrueerd, met speciale aandacht voor zijn bezoek aan Veere.

Een expositie over deze reis is tot 2 mei te zien in het Zeeuws Archief in Middelburg.

Praktische informatie

Datum: zondag 15 maart 2020
Aanvang: ontvangst om 15.45 uur (zaal open om 15.30 uur), aanvang lezing om 16.00 uur
Plaats: Museum Veere, Kaai 25-27, Veere
Toegang: € 10,-
Na afloop is er gelegenheid om aan te schuiven bij het diner in restaurant De Campveerse Toren. Kosten voor het diner € 20,-. Aanmelden is noodzakelijk.

Aanmelden en meer informatie