HVT-lezing Staats-Spaanse Linies

Donderdagavond 15 november 2018 houdt SCEZ-medewerker Jan J.B. Kuipers een lezing over de ‘Staats Spaanse Linies, monumenten van conflict en cultuur’ in Hotel l’Escaut aan de Scheldekade 65 in Terneuzen. De aanvang is om 20:00 uur en de organisatie is in handen van de Heemkundige Vereniging Terneuzen.

Kuipers publiceerde in 2013 zijn gelijknamige boek, ter gelegenheid van de voltooiing van een internationaal project van onderzoek, restauratie en cultuurtoeristische ontsluiting van de Linies. De twee drukken van het boek waren nog hetzelfde jaar uitverkocht.

De lezing behandelt de Staats-Spaanse Linies, net als het boek, in breed verband. Zowel de militaire als de algemene geschiedenis komen aan bod, alsook de bouwkundige aspecten en de ‘doorwerking’ van de linies tot vandaag de dag, bijvoorbeeld in volksverhalen, anekdotes en de evolutie tot cultuurmonumenten. Een belangrijk deel van de presentatie behandelt de Opstand tegen Spanje, de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), toen de linies ontstonden. Maar ook andere conflicten passeren de revue, zoals het rampjaar 1672 en de Spaanse en Oostenrijkse Successieoorlog in de achttiende eeuw.