Expositie ‘O kijk hier’

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 01/05/2018 - 12/05/2018

‘O kijk hier, een glimp van 800 jaar terug!’

Vanaf 1 mei is in Zierikzee de speciale, tijdeljke raamexpo ‘O kijk hier, een glimp van 800 jaar terug!’ te zien. Deze expositie is georganiseerd door Stichting Vlam ter gelegenheid van de viering van Zierikzee-800-stadsrechten. Stichting Vlam zorgt voor exposities met oude foto`s en meer, die bij hun eigen locaties, achter ramen te zien zijn. Dat geeft een levendig, echt kijkje in de geschiedenis van de plek waar je staat.

Voor deze nieuwe expo is gezocht naar heel oude sporen van het Zierikzee dat indertijd de stadsrechten kreeg. Van zolang terug is weinig behouden gebleven. Toch heeft Jolien Hemmes, expo- en eventontwikkelaar, een aantal bijzondere foto`s op weten te graven, die hier nog nooit te zien waren of alleen decennia terug. Zo zijn er enkele gemaakt tijdens opgravingen, die hier tijden terug zijn gedaan rond de kerk. Deze geven een kijkje onder de grond waar nog wat oude sporen gevonden zijn. Het meest bijzondere daarbij is die van een vrij gelegd boomstamgraf dat uit de 10de eeuw zou zijn.

Ook is bij de expo een scan te zien van de originele oorkonde uit 976, waarin Zierikzee voor de allereerste keer als plaats genoemd wordt. Het is een oorkonde van de toen machtige abdij uit Gent, waarin belangrijke bezittingen van haar bevestigd werden. Ook grote gebieden van Zeeland hoorden daar toen bij. Zierikzee wordt in dit stuk nog aangeduid als Creka, kreek, naar de kreek de Ee waaraan zij lag. De oorkonde is overigens net zo bijzonder voor Goes, Borssele en Wolphaartsdijk.

Dat deze oorkonde bestond was bekend, ze wordt zelfs telkens genoemd in historische overzichten. Ze bleek echter nog niet eerder publiek vertoond, zelfs de Latijnse tekst is nauwelijks ergens opgenomen en een vertaling was tot nu niet ter beschikking. De oorkonde, op perkament en met een zegel, is door de tijd wel wat verbleekt en bovendien, zoals alle formele stukken uit die tijd, dus in het Latijn geschreven. Op de site www.okijkhier.nl is de tekst in uitgetypte vorm te lezen en aan een vertaling wordt gewerkt. Ook deze komt tijdens de expositie op de site.

De expositie geeft, met deze afbeeldingen, een glimp te zien van het echte Zierikzee dat de stadsrechten kreeg. Hij is te zien in de etalage van Havenplein 8-10 te Zierikzee (voorheen De Marskramer) en ook bij het evenemententerrein van Zierikzee-800. Hij is daar 24/7, vrij te bekijken van 1 mei t/m 12 mei, de dag van de viering. Zie voor meer info de projectsite van Stichting Vlam www.okijkhier.nl.

Meer informatie