Cursus Wonen in een monumentenpand

activiteit Redactie Zeeuwse Ankers, 06/03/2020 - 17/04/2020

LET OP: VANWEGE DE LANDELIJKE MAATREGELEN TEGEN DE VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS GAAT DEZE CURSUS NIET DOOR.

Woon je in een monumentenpand? Ben je geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van monumenten in het algemeen? En wil je meer weten over wet- en regelgeving, monumentenzorg en historisch onderzoek? Doe dan mee met de cursus Wonen in een monumentenpand in Middelburg.

Na een inleiding over de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad volgen zes bijeenkomsten die sterk op de praktijk gericht zijn. Je krijgt te zien welke archeologische bewoningssporen je kunt aantreffen in en om een pand. Ook wordt onthuld welke geheimen over de bouwgeschiedenis opgesloten kunnen liggen in het huis zelf.

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiezuiniger maken van monumentenpanden, inclusief wet- en regelgeving worden uit de doeken gedaan. Verder krijg je antwoord op alle mogelijke technische vragen over onderhoud, restauratie en advies. Met behulp van archiefstukken word je de weg gewezen hoe je de geschiedenis van Middelburgse monumenten en de historie van hun bewoners kunt ontrafelen.

Aan de hand van een concreet voorbeeld krijg je een voorzet voor een succesvolle speurtocht naar de historie van gebouwen en hun bewoners. Bovendien kun je een kijkje nemen in het historische pand zelf. Tijdens de afsluitende monumentenwandeling door Middelburg wordt bouwhistorische uitleg gegeven over tal van historische panden.

De cursus is een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en Erfgoed Zeeland, met medewerking van de gemeente Middelburg en de Walcherse Archeologische Dienst.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 7 lessen van 2 uur.
Data: 6, 13, 20 en 27 maart en 3, 10 en 17 april 2020
Tijd: 10.00-12.00 uur
Cursuslocatie: Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg
Kosten: € 130,- / Vrienden van het Zeeuws Archief en donateurs ZVU € 115,-

Meer informatie