Nieuwe ankerplaats in Hulst geopend
In Hulst is op vrijdag 24 augustus 2018 een nieuwe ankerplaats van Zeeuwse Ankers in gebruik genomen. Gedeputeerde Ben de Reu en wethouder Diana van Damme-Fassaert onthulden de bank en drukten als eerste op een van de knoppen om een verhaal te horen uit de geschiedenis van Hulst.
Klapbanken
Ankerplaatsen zijn plekken van cultuurhistorische betekenis, plekken waar het erfgoed van Zeeland te beleven is. Elke ankerplaats wordt ingericht met een hedendaagse klapbank. Klapbanken stonden vroeger op centrale plaatsen in Zeeuwse dorpen en steden en daar werd ‘geklapt’ (gekletst). Mensen vertelden er elkaar verhalen, over zichzelf, over gebeurtenissen in het dorp of over het nieuws van de dag.
Met een druk op de knop kun je op de klapbanken van Zeeuwse Ankers een verhaal over de geschiedenis van die plek beluisteren. In Hulst zijn verhalen te horen over de middeleeuwse haven- en handelsstad (1180), de versterking van de vesting (1618), het conflict rond de Willibrorduskerk, die hervormden en katholieken moesten delen (1807) en over de bevrijding van Hulst (1944).
Op de bank kun je op informatiepanelen nog meer lezen over de geschiedenis van dit gebied. Ook kun je ankerschildjes met een QR-code scannen die verbinding maken met de website.
Aan de binnenzijde van de ankerplaats is een dichtregel van Jan J.B. Kuipers te lezen:
Een vesting als een ster: de faam der Hulster haven
Een toren die Mars versloeg: de oerdrang tot beschaven
Locatie
De Hulster ankerplaats staat bij de Bollewerckpoort of Keldermanspoort, aan de Oude Havensteeg. Hij is de zesde in Zeeland. De vijf andere zijn in Yerseke, Dreischor, Borssele, Kamperland en Sas van Gent.
Samenwerking
De ankerplaats in Hulst kwam tot stand door samenwerking vanuit Zeeuwse Ankers met de gemeente Hulst en de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten. Het VSB Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de gemeente Hulst maakten de ankerplaats financieel mogelijk.