Achtste ankerplaats geopend in Anna Jacobapolder

nieuws Redactie Zeeuwse Ankers, gepubliceerd op

Op Sint-Philipsland is de achtste ankerplaats van Zeeuwse Ankers geopend. Bij restaurant ’t Veerhuis staat een klapbank waarop, met uitzicht op het Zijpe, verhalen kunnen worden beluisterd over de geschiedenis van die plek. De ankerplaats werd op 23 september 2019 officieel in gebruik genomen door wethouder Jan Harmsen van de gemeente Tholen.

Wethouder Harmsen drukt op de knop voor het eerste luisterverhaal (foto Mieke Wijnen Fotografie).

Wethouder Harmsen drukt op de knop voor het eerste luisterverhaal (foto Mieke Wijnen Fotografie).

Op de ankerplaats staat een klapbank waar vier verhalen worden verteld. Ze gaan over het leven op het schor (1487), de Spaanse troepen die wadend door het Zijpe de geuzen verrassen (1575), de tramlijn en het veer (1900) en de Duitse aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog (1945). Mensen kunnen op de klapbank plaatsnemen, met een druk op de knop kiezen voor een van de vier verhalen, waarna het verhaal vanzelf afspeelt.

Opening van de ankerplaats in Anna Jacobapolder.

Opening van de ankerplaats in Anna Jacobapolder.

De ankerplaats in Anna Jacobapolder is de achtste in de reeks van tien ankerplaatsen in Zeeland. Er staan reeds banken in: Yerseke, Dreischor, Borssele, Kamperland, Sas van Gent, Hulst en Burgh. In oktober 2019 worden nog banken gerealiseerd in Aardenburg en Middelburg.

De ankerplaats in Anna Jacobapolder kwam tot stand dankzij financiƫle bijdragen van VSB Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Tholen, Nationaal Park Oosterschelde | Provincie Zeeland en Stichting Het Zeeuwse Landschap.