Zeeland viert feest

De provincie bestaat 200 jaar

Voor de Zeeuwse geschiedenis is het jaar 1814 van grote betekenis. Toen werd het huidige grondgebied van de provincie Zeeland voor het eerst onder één bestuur samengevoegd. Tot dat moment maakten grotere of kleinere delen van het gebied onderdeel uit van andere staatkundige verbanden. Deze mijlpaal werd in 2014 op passende wijze herdacht: Zeeland vierde feest! Het jubileumjaar stond in het teken van ‘verbinden en eenheid’. Verbondenheid met de regio en het verbinden van de Zeeuwen onderling. En eenheid met de rest van Nederland.

Kaart Provincie Zeeland, 1821. Afbeelding uit het Zeeuws ArchiefKaart Provincie Zeeland, 1821 (Zeeuws Archief).

Op 29 maart 1814 werd de eerste grondwet van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden goedgekeurd, waarin onder meer het bestuur van de provincie werd geregeld. Staats-Vlaanderen hoorde er op dat moment nog niet bij, maar op 20 juli 1814 besloot koning Willem I ook dat gebied bij Zeeland te voegen. Beide data nemen een bijzondere plek in op de activiteitenkalender van het jubileumjaar.

Geschiedenis van Zeeland
Op zaterdag 29 maart werd het laatste boek van het vierdelig standaardwerk Geschiedenis van Zeeland gepresenteerd in het nieuwe Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent. Ter voorbereiding op het 200-jarig jubileum gaf het provinciaal bestuur in 2008 opdracht aan de Universiteit van Utrecht om te komen tot een integrale beschrijving van de geschiedenis van de provincie vanaf de prehistorie tot heden. De eerste twee delen, over de periode prehistorie tot 1550 en de periode 1550-1700, kwamen uit in 2012. Het derde deel, over de periode 1700-1850, in 2013 en met dit vierde deel, over de periode 1850-heden, werd het project voltooid.

Zomermanifestatie ‘200 jaar Zeeuws-Vlaanderen’
In het weekend van 18-20 juli was het terrein bij de veerhaven van Breskens omgebouwd tot Zeeuws-Vlaanderen in het klein. Publiek kon er als het ware van d’Ee naar Hontenisse lopen en onderweg ervaren wat al die Zeeuws-Vlaamse dorpjes en steden zo bijzonder maakt: van mosselen eten in Philippine tot vlas zwingelen in Koewacht en uiteraard is er veel regionale muziek. De toegang tot het festival was gratis.

Abdij Middelburg. Foto: Beeldbank SCEZAbdij Middelburg (Beeldbank Erfgoed Zeeland).

Het jubileumjaar ging van start met de uitzending van venster 6, ‘Abdij Middelburg’, in de televisieserie over de Canon van Zeeland op dinsdag 11 februari bij Omroep Zeeland. In aansluiting daarop vond op zaterdag 15 februari tussen 10.00 en 16.00 uur een Open Dag plaats in de Middelburgse Abdij, onderkomen van de Provincie. De officiële opening van het jubileumjaar was op vrijdag 14 februari in de Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst.