Tegel uit Andalusië

door Stadhuismuseum Zierikzee

Tussen Zierikzee en Zuid-Spanje moeten ooit nauwe banden hebben bestaan. In de kathedraal van Sevilla hangt een prachtig altaarstuk van de Zierikzeese schilder Ferdinand Sturm alias Hernando de Esturmio. Hij schilderde het tussen 1553 en 1555. Ook in diverse kerken in de omgeving hangen werken van hem. Omgekeerd kwamen Sevilliaanse kunstvoorwerpen in Zierikzee terecht.

Spaans-Moorse wandtegel, datering circa 1500 (Stadhuismuseum Zierikzee). Aardewerk, hoogte 15 cm, breedte 15 cm.

Spaans-Moorse wandtegel, datering circa 1500 (Stadhuismuseum Zierikzee). Aardewerk, hoogte 15 cm, breedte 15 cm.

Deze Spaans-Moorse wandtegel sierde ooit het huis De Groote Mossel in Zierikzee. Dit pand, omstreeks 1500 gebouwd in opdracht van Jacob Corneliszoon de Huybert, was een van de fraaiste huizen van de stad. De bouwheer was reder en koopman. In 1506 voeren Filips de Schone en Johanna van Castilië op zijn schip vanuit Zeeland naar Spanje. In 1540 logeerde keizer Karel V een paar dagen in het huis. De Groote Mossel is in 1939 afgebroken. Een aantal wandtegels is toen gered en terechtgekomen in het Stadhuismuseum Zierikzee.

Mogelijk is deze tegel gebakken in Triana, de voorstad van Sevilla. Het is een zogenaamde cuenca-tegel: de afbeelding is in de klei gestempeld met een matrijs. Daardoor ontstonden verdiepte velden waarin glazuur kon worden aangebracht. De opstaande randjes tussen de velden verhinderden dat tijdens het bakken de kleuren in elkaar overliepen. Elders in Zeeland – in West-Souburg, Sluis en Middelburg – is bij archeologische opgravingen eveneens Spaans-Moors aardewerk uit de periode rond 1500 gevonden.

Bron: Stadhuismuseum Zierikzee