Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Verhaal Luther 2017


500 jaar Reformatie

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg (Duitsland). Deze haast mythische gebeurtenis en de uitwerking hiervan, wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie en van wat we nu 'protestantisme' noemen: een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld heeft veranderd.
Die 500 jaar Reformatie wordt op velerlei wijze herdacht, in Europa, in Nederland en in Zeeland.

Maarten Luther. Detail uit een portret, in 1529 geschilderd door Lucas Cranach de Oude

Estafette

Zo organiseert de Protestantse Kerk in Nederland een estafette, onder de titel 'Als een lopend vuur'. Van oktober 2016 tot en met oktober 2017 wordt elke maand een van de provincies aangedaan, die elk een eigen thema van het protestantisme uitwerken. In augustus 2017 is Zeeland aan de beurt, met het thema ‘Protestantse Levenskunst’.
De estafette reist via Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, de Bevelanden en Schouwen-Duiveland. De openingsbijeenkomst vindt plaats op 5 augustus in Hoek, waarna er achtereenvolgens in Veere (12 en 13 augustus), op de Bevelanden (19 augustus) en in Brouwershaven (26 augustus) activiteiten worden georganiseerd.

Zwanen op het dak van de Lutherse Kerk in Zierikzee. (Foto: Zierikzee Monumentenstad)

De zwaan is het symbool van de Lutherse Kerk in Nederland...

Zwanen op het dak van de Lutherse Kerk in Zierikzee. (Foto: Zierikzee Monumentenstad)

De zwaan is het symbool van de Lutherse Kerk in Nederland. In allerlei vormen valt hij te ontwaren: als windwijzer op kerken, in timpanen (het - dikwijls rijk met beeldhouwwerk versierde - muurpaneel boven de ingang van een kathedraal of ander voornaam gebouw), gebrandschilderde ramen, op orgels, kansels en lezenaars, doopbogen en doopvonten, avondmaalszilver, voorzitterhamers, troffels voor eerste steenleggingen, zegels, stempels, sloten, penningen en prenten.<br /><br />De oorsprong van deze symboliek is gelegen in een oude legende: De Tsjechische hervormer Johannes Hus, voorloper van de Reformatie, die door het Concilie van Constanz in 1415 ter dood werd veroordeeld, zou toen hij op de brandstapel stond, gezegd hebben: “Thans braadt gij een gans, maar over honderd jaar komt er een zwaan, die jullie niet te pakken zullen krijgen”. De Tsjechische naam 'Hus' betekent 'gans'. Met de zwaan zou hij Maarten Luther (1483- 1546) hebben bedoeld. Vanaf het begin van zijn optreden wordt Luther op gravures en munten afgebeeld met naast zich de zwaan.<br /><br />Bron: lutherszeeland.nl

Tentoonstellingen

• In Historisch Museum De Bevelanden in Goes is tot en met 30 april 'Het Boek der Boeken - Nederlandse bijbels door de eeuwen heen' te bezichtigen. De ontwikkeling van de bijbel wordt getoond aan de hand van talrijke exclusieve drukwerken. Bij de tentoonstelling is een educatief programma opgezet met diverse lezingen. Zie hieronder.
• In de Grote Kerk van Brouwershaven zal gedurende enkele weken in augustus een fototentoonstelling plaatsvinden met afbeeldingen van protestantse gebruiken in kerk en gezin door een groep fotografen onder leiding van Joop van Houdt. De tentoonstelling wordt aangevuld met (historisch) materiaal dat een beeld geeft van wat protestanten onderscheidt (bijbels, liedbundels, kalenders, liturgische voorwerpen, e.d.). Daaromheen zullen lezingen en concerten worden georganiseerd.
• In de Wandelkerk in Middelburg (onder de Lange Jan) vindt in de maanden juli en augustus een tentoonstelling plaats over 500 jaar Reformatie. 
• En in Museum Het Warenhuis in Axel is van eind september 2017 tot half januari 2018 een tentoonstelling in het kader van het Lutherjaar.

Lezingen

Er zijn ook al een aantal lezingen gepland in Zeeland gedurende het Lutherjaar.
• Op 30 maart spreekt prof. dr. Herman Selderhuis in Axel over ‘500 jaar Reformatie in Zeeuws-Vlaanderen’.
• In oktober 2017 is er eveneens in Axel een lezing door dr. Johan Decavele uit Gent-Merelbeke, de vroegere stadsarchivaris van Gent en gepromoveerd op de ‘Dageraad van de Reformatie in Vlaanderen’ aan de KU Leuven. 
• Op 31 oktober is er een lezing in de (nieuwe) kerk van Hoek over ‘500 jaar Reformatie’.

In het voorjaarsnummer 2017 van het bulletin van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken zal aandacht worden besteed aan de Reformatie en de Beeldenstorm, met een artikel van dr. Clasien Rooze-Stouthamer.

Kerkenpad

In een aantal plaatsen / regio's in Zeeland worden kerkenpadroutes georganiseerd, met in 2017 speciale aandacht voor 500 jaar Reformatie.

De activiteiten worden gedurende het jaar nader toegelicht in het Activiteitenoverzicht op deze website.

Meer informatie over Maarten Luther

Wil je meer weten over Maarten Luther en zijn 95 stellingen: lees dan verder op IsGeschiedenis of Historiek.

Gerelateerde verhalen: Voetianen en coccejanenGereformeerde vernieuwers in ZeelandHugenoten in ZeelandSalzburgse vluchtelingenGereformeerde predikanten en vrome ZeeuwenWillem TeellinckBernardus SmytegeltDe engelenwacht van dominee SmytegeltHagenpreek bij DishoekDe Beeldenstorm raasde in 1566 over ZeelandDe eerste hagenpreek op Schouwen en Duiveland

0 reacties op Luther 2017U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl