Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Verhaal Culinair Zeeland, vroeger en nu


over streekgerechten, sterrenkoks en smaken die verschillen

Spartelverse vis, gevangen naast de deur. Zilte kokkeltjes, oesters, kreeften en mossels. Prachtig dooraderd lamsvlees. Groenten, vers gesneden op de kwelders. Aloude fruitrassen. Zeeland grossiert in heerlijkheden! Met zee aan alle kanten en ongekend vruchtbare landbouwgronden is het niet verwonderlijk dat Zeeland bekend staat om haar vele streekgerechten.

Foto: Ingrid Borger (DNA-Beeldbank Laat Zeeland Zien).

Zilte Academie Zeeland

In 2018 besteedt de Provincie Zeeland i.s.m. de Zilte Academie Zeeland veel aandacht aan Culinair Zeeland: aan streekgerechten, sterrenkoks en smaken die verschillen. In 2017 worden bij Zeeuwse Ankers al de nodige voorproefjes gegeven met verhalen en activiteiten.

De Zilte Academie Zeeland onderzocht afgelopen jaren hoe culinaire en streekgerechten de economie van Zeeland kunnen ondersteunen, hoe een betere opleiding de kwaliteit in de horeca kan verbeteren en hoe kennis van de Zeeuwse producten de producenten kan ondersteunen. En hoe dicht bij huis de ecologische voetstap op de aarde verkleint.

De Zilte Academie Zeeland zet zich in voor tradities in het bewaren van voedsel zoals wecken, roken, pekelen, drogen. Aangepast aan de eisen van deze tijd wordt voedselinnovatie, zoals het Zeeuwse dieet in de ambachtelijke keukens van Zeeland, gepropageerd. De Zilte Academie Zeeland is partner van Foodlab Zeeland, het samenwerkingsverband van VMBO en MBO in Culinair Zeeland.

Zilte Academie Zeeland: de ambachtelijke keuken in een prachtig landschap.

Verken Culinair Zeeland zelf

Wacht niet tot 2018, maar ga al in 2017 zelf op pad om Culinair Zeeland van vroeger en nu zelf te verkennen. Verschillende musea besteden aandacht aan geschiedenis van de visserij en de teelt van mosselen en oesters: het OosterscheldeMuseum in Yerseke, de Brusea in Bruinisse en het Visserijmuseum in Breskens. Het Fruitteeltmuseum in Kapelle is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van fruit en fruitteelt.

Er zijn speciaalbedrijven, waar je een bezoek aan kunt brengen, zoals de Oesterij in Yerseke, Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor of Kaasboerderij Schellach in Middelburg.

Gerelateerde verhalen: Middeleeuwse barbecue in ZierikzeeVan mosselvisserij naar mosselcultuurOestercultuurCanon van Zeeland 41Krentenbrood met krukels en andere paastraditiesDe bolusVan bestellenpap tot beschuit met muisjesRomeinse mosseltrekkers op een terp bij SerooskerkeBoterbabbelaarsPaptaart uit GroedeWinterkostFruitteelt in Zeeland

0 reacties op Culinair Zeeland, vroeger en nu



U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl